latinica  ћирилица
12/08/2017 |  21:14 | Аутор: РТРС

АС Србије: Жалба због скока Шпановићеве одбијена због САД-а

Скакачица у даљ из Србије на СП-у синоћ имала скок за медаљу, али јој се одлијепио број на леђима и оставио траг. Горан Обрадовић, тренер Иване Шпановић, изјавио је како ни мјериоцима није било јасно гдје је био траг у пијеску од броја

Атлетски савез Србије (АСС) објавио је да је жалба на посљедњи скок атлетичарке Иване Шпановић на Свјетском првенству у Лондону одбијена како не би угрозила златну и бронзану медаљу Атлетског савеза Сједињених Америчких Држава.

Шпановић је у посљедњој серији имала скок за злато, али се десио пех да јој се дјелимично одлијепио број на леђима и оставио траг у пијеску, па јој је остао четврти резултат, на само центиметар од бронзе.

“Због папирног броја јако лошег квалитета, који је оставио траг у пијеску, наша шампионка остала је без златне медаље. АСС се на ову одлуку жалио, али је по мишљењу комисије, жалба одбијена јер би, како 'они' наводе, то довело до жалбе Америчке федерације која би остала без медаље у овој дисциплини, па је самим тим 'лакше' да се одбије наша жалба“, наводи се на интернет страници АСС-а.

Горан Обрадовић, тренер Иване Шпановић, изјавио је како ни мјериоцима није било јасно гдје је био траг.

“Одмах по изласку резултата на семафору видјели смо да нешто није у реду и моментално смо уложили жалбу према правилима главном судији на дисциплини и потом се упутили у собу гдје се ради видео мјерење. На том снимку се не види да је такмичарски број оставио траг, већ само да постоји дисторзија пијеска. Чак ни мјериоцима није било јасно која је почетна тачка одакле треба измјерити, јер је та дисторзија толико минимална. Међутим, морали су да одреде тачку за коју смо сматрали да је основа за резултат и тако смо добили 6,91 метар“, рекао је Обрадовић.

Како је нагласио, потом је услиједила жалба врховним судијама, али није имала ефекта.

“Они су послије дугог вијећања и прегледа видеоснимка подржали одлуку главног судије са дисциплине, иако чак ни они нису могли да потврде основу за полазну тачку мјерења. Одлука је донесена на основу претпоставке“, навео је тренер атлетичарке.

“Ми не можемо да прихватимо да је одлука донесена без јасног трага и видљивог доказа. Ни на једном снимку се не види траг такмичарског броја у пијеску. Једноставно не постоји отисак. Нажалост, одлука врховних судија је коначна и на њу више немамо права жалбе. Оно што је констатовано јесте да би то био побједнички скок“, изјавио је Обрадовић.

Извор: Агенције