latinica  ћирилица
13/08/2017 |  15:15 | Аутор: РТРС

На Антарктику пронађен 91 вулкан

Научници су открили највећу вулканску регију на свијету и то два километра испод површине вјечног леда на западу Антарктика.
Вулкан на Антарктику (Фото: wpclipart.com) -
Вулкан на Антарктику (Фото: wpclipart.com)

Пројекат истраживача Универзитета у Единбургу открио је готово 100 вулкана, од којих највиши има око 4.000 метара. Геолози кажу да је ова огромна област вјероватно већа од афричког вулканског гребена, за ког важи да има највећу концентрацију вулкана на једном мјесту.

Активност овог вулканског вијенца могла би да има озбиљне посљедице, упозоравају истраживачи.

"Кад би један од тих вулкана прорадио, додатно би дестабилизовао ледене гребене на западу Антарктика", каже глациолог Роберт Бингам, један од аутора рада.

"Све што изазива топљење леда - до чега би ерупција сигурно довела - само убрзава распадање ледених гребена. Велико питање је колико су активни ови вулкани. То морамо д утврдимо што је прије могуће".

Ова студија објављена у специјалној серији публикација Геолошког друштва у Британији укључила је и анализе ранијих студија које су се служиле посебним радаром за скенирање тла.

Резултати су упоређени са сателитским снимцима и геолошким информацијама добијеним у другим студијама.

"У суштини, тражили смо трагове врхова вулкана који вире из леда", каже Бингам.

Након што је тим прикупио резултате, пронашао је 91 раније непознат вулкан, поред 47 вулкана за које се раније знало.

Ти новооткривени вулкани варирају од 100 до 3.850 метара висине.

"Били смо зачуђени. Нисмо очекивали да их нађемо у толиком броју. Сумњамо да их има можда и више у морском дну испод леденог гребена Рос, тако да ће се на крају вјероватно испоставити да је ово регија са највећом густином вулкана на свијету", каже Бингем.

Откриће је нарочито важно због тога што би активност ових вулкана имала посљедице по цијелу планету. Ако један се један од њих активира, могло би доћи до наглог раста нивоа мора.

Бингем упозорава на један забрињавајући тренд.

"Већина ерупција која се тренутно одвија у свијету је у регијама које су релативно недавно изгубиле ледени покривач - дакле након краја посљедњег леденог доба. То укључује и Аљаску. У теорији, то значи да се без леда, вулкани ослобађају притиска и постају активнији", каже овај научник.

То би могло да се деси и на западном Антарктику, гдје је примијећен значајан раст температуре изазван климатским промјенама који већ утиче на ледене гребене. Ако се значајно смање, то би могло да ослободи вулкане који леже испод леда.

"То је нешто што морамо пажљиво да пратимо", каже Бингем.

Извор: Б92