latinica  ћирилица
14/08/2017 |  16:07 | Аутор: РТРС

Зашто су љеворуки другачији од осталих

Иако је ријеч о мање од 10 процената свјетске популације, научницима су љеворуки људи и те како интересантни.
Рафаел Надал - Фото: Getty Images
Рафаел НадалФото: Getty Images

Како је 13. август проглашен Међународним даном љеворуких, Спутњик је анализирао живот љеворуких у свијету дешњака.

Малобројни љеворуки људи морају да се суочавају са проблемима са којима се дешњаци не сусрећу.

На примјер, већина опреме и производа за свакодневну употребу дизајнирано је и произведено за дешњаке , оне који користе десну руку за извођење разних операција и задатака.

Око 71 проценат одраслих људи има лијеву страну носа осјетљивију на мирисе.

Кад је у питању чуло укуса, такође има доста асиметричности, јер на лијевој страни језика одрасле особе има више рецептора укуса него на десној.

Нико није 100 одсто љевак или 100 одсто дешњак.

Студија која је рађена на 100 студената и постдипломаца (50 мушкараца и 50 жена), открила је да је само 38 одсто чистих дешњака. Од тога су 40 одсто били мушкарци, а 36 жене.

Шездесет два одсто су били делимични љеваци, а цијелих 57 одсто оних који су били дешњаци су били или љевоноги, љевооки или љевоухи.

Такође, већа је вјероватноћа да ће мушкарац бити љеворук.

Теорије о лијевој можданој хемисфери одговорној за нашу способност да размишљамо логично и исправно - за размишљање у сликама, одавно су одбачене.

Научници су утврдили да дислексију- поремећај читања који карактеришу проблеми са читањем упркос нормалној интелигенцији углавном узрокује губитак комуникације између подручја мозга који обрађују наш говор и оних који контролишу начин на који разговарамо.

Истраживачи су, такође, открили да љеворуки симултано обрађују информације са обе мождане хемисфере и да се информације које прима десно ухо, око итд. шаљу десној хемисфери на обраду.

Резултат тога је да мозак комбинује информацију коју су обрадиле обе хемисфере и даје нам оно што нормално видимо и чујемо.

Љеворуки и дешњаци се такође разликују по томе како се опорављају од повреда мозга. Љеворуки су срећнији јер им се мозак брже опоравља преузимајући функције својих оштећених подручја, док је мозак дешњака мање флексибилан и потребно му је више времена за опоравак.

Међутим, љеворуки људи су подложнији епилепсији. Док дешњаци обично осећају долазећи напад, њихови леворуки сапатници не могу да предосјете удар нити да га се сјећају.

Функционисање изузетно сложеног органа какав је људски мозак захтјева више истраживања и објашњења.

Славни леворуки људи

Аристотел, Леонардо Давинчи, Том Круз, Џејмс Камерон, Дејвид Боуви, Нил Армстронг, Марија Кири, Хенри Форд, Барак Обама, Пеле, Рафаел Надал.

Извор: Спутњик