latinica  ћирилица
16/08/2017 |  08:44 | Аутор: РТРС

Уругвај продаје нацистичког орла вриједног 50 милиона долара

Бронзана статуа нацистичког орла висине 2,74 метра могла би, према неким процјенама, да достигне цијену и до 50 милиона долара, када се буде нашла на аукцији у Уругвају.
Нацистички орао - Фото: Screenshot
Нацистички ораоФото: Screenshot

Статуа коју је бизнисмен Alfredo Etchegaray извукао из мора, налазила се у складишту који је чувала Уругвајска морнарица још од 2006. године.

Видео снимак који је Еtchegaray објавио прошле седмице приказује моменат извлачња статуе са олупине њемачке оклопне крстарице Graf Spee, коју је недалко од уругвајске обале, након Битке код Ла Плате, 1939. године потопила британска морнарица.

Врховни суд је донио одлуку да орао тежине око 300 килограма припада држави, али да приликом аукције половина профита оствареног од продаје припада Etchegaray.

Упркос томе, аукција никада није одржана. На приједлог Јоргеа Гандинија, опозициног политичара конзервативне странке Партидо Национал, аукција би ускоро требало да буде одржана.

Он је пред буџетском комисијом изнио мишљење да орао не би трбало више да стоји у магацану, пошто његова продаја може да допринесе финансијским потребама државе. Гандини, међутим, сматра да статуу не би требало продати "наци фанатицима", већ музеју.

Извор: Фокус.ба