latinica  ћирилица
17/08/2017 |  09:35 | Аутор: РТРС

Заборавите на дијете: Ово је прави пут ка мршављењу

Није лако придржавати се било каквог рестриктивног режима исхране, али некада за тим нема ни потребе.

Умјесто да из исхране избацујете цијеле групе намирница или смањујете калоријски унос до тачке гладовања, било би боље да усвојите неколико једноставних правила која су карактеристична за најбоље режиме исхране.

Мало тога се постиже на брзину

Нема сумње да "брзе" дијете могу да дају резултате – али најбоље међу њима од вас захтијевају стрпљење. Ако сувише брзо смршате, то вјероватно значи да губите мишићну масу.

Зато не постављајте себи превисоке циљеве – добри резултати потичу од реалних очекивања. Тешко да цијелог живота можете да будете на салатама и зеленим соковима.

Напуните тањир поврћем

Иако нису сви спремни да постану прави вегетаријанци, заснивање исхране углавном на биљним намирницама (воћу, поврћу, махунаркама, коштуњавом воћу и житарицама од целог зрна) доноси велике предности за здравље, укључујући и вашу фигуру.

Ако не можете да се одрекнете меса, размислите о томе да постанете флексибилни вегетаријанац (нпр. понедјељком без меса) како бисте на најбољи начин искористили предности које доносе биљне намирнице.

Једите храну, а не калорије

Није тајна да прерађевине садрже много тајанствених састојака који могу да буду препрека мршављењу. Ово можда захтијева мало више времена, али бирајте праву храну и сами припремајте оброке – тако ћете тачно знати шта уносите у организам (и нећете морати да бројите калорије).

Примјењујте контролу порција

Очигледно је да велике порције могу да вас наведу да поједете више – али оне такође подстичу унос хране без размишљања, а то је навика које ћете се тешко ослободити. Увијек користите мале тањире и прибор како бисте узимали мање залогаје и свјесно жвакали храну. Ако једете док не будете сити, велике су шансе да сте се прејели.

Више се крећите

Ово није савет везан за дијету, али постизање и одржавање здраве тјелесне тежине је немогуће без вјежбања. Редовна физичка активност ће вас приближити циљу кад су у питању сагоријевање калорија и развој мишића.

Међутим, то није једини разлог зашто вјежбање треба да буде дио вашег свакодневног живота. Вежбање чини чуда за ваше ментално здравље и општу добробит, а и повезано је са дужим животним вијеком.

Дугорочне промјене начина живота

Заборавите на дијете и посветите се увођењу ситних промена у начину живота сваког дана. Нека вам доручак буде приоритет, избјегавајте дуго сједење, спавајте довољно и, што је најважније – промијените начин на који размишљате о мршављењу, Тек тако можете у потпуности да промијените начин на који размишљате о храни, и то заувијек.

Извор: Данас.рс