latinica  ћирилица
17/08/2017 |  09:38 | Аутор: РТРС

Ђурић: Унмик хоће да склоне јер је непријатан свједок

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић оцијенио је да је Унмик непријатан свједок за све оне који крше међународно право на Косову и Метохији, због чега и покушавају да га склоне.
Марко Ђурић - Фото: ТАНЈУГ
Марко ЂурићФото: ТАНЈУГ

Коментаришући приједлог представника Приштине Вљоре Читаку да се Унмик укине, што су у Савјету безбједности УН подржали Велика Британија, Француска и САД, Ђурић је рекао да је очито да они сматрају да је потребно уклонити непријатне свједоке, који знају да је једнострано проглашена независност Косова - нелегална.

"Сада те земље, које су пре само неколико година покушале да прекрајају наше границе, говоре тобоже да никакве границе не могу да се прекрајају. Они би хтели да сакрију Унмик и да се направи да је све одувек било онако како су они планирали. Од Велике Британије и осталих то је цинично", рекао је Ђурић за Радио-телевизију Србије.

Он је оцијенио да је Србија на сједници Савјета безбједности УН јуче у Њујорку бранећи себе бранила међународно право, а да су други поткопавали темеље међународних принципа.

"Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изнео је чињенице о стању на Косову и Метохији, као и настојања Србије да кроз дијалог нађе решење", рекао је Ђурић, наводећи да Србија има ријеч и када се нешто договори она то поштује, што за Приштину не важи.

Он је истакао и да је унутрашњи дијалог о Косову и Метохији изузетно важан.

"Унутрашњи дијалог може значајно да ојача преговарачку позицију Србије, али је важан и због будућих генерација и у томе је стратешка дубина иницијативе коју је покренуо председник Србије Александар Вучић", рекао је Ђурић.

Према његовим ријечима, Албанци више од једног вијека знају шта хоће и раде на томе, а Срби би требало да се замисле и окупе све снаге у борби за очување оног што је српско на Космету.

Извор: Срна