latinica  ћирилица
17/08/2017 |  11:40 | Аутор: РТРС

Изетбеговић поново најављује тужбу против Додика због изјаве о Алији

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић поново је најавио да ће тужити предсједника Републике Српске Милорада Додика због његове изјаве да је Алија Изетбеговић био припадник "Ханџар дивизије".

"Мој отац, Алија Изетбеговић био је регрутован у партизанску војску, а Додик ће своје тврдње доказивати на суду", рекао је Изетбеговић синоћ на академији поводом 27 година од оснивања Општинске организације СДА Какањ.

И у новембру 2014. Изетбеговић је најавио да ће тужити Додика због те изјаве, тврдећи да је "његов отац Алија Изетбеговић током Другог свјетског рата био припадник само једне војске, и то партизанске".

Из кабинета бошњачког члана Предсједништва БиХ тада је затражено од пресједника Републике Српске да се јавно извини због, како кажу, изречених неистина, а ако то не учини, "своје тврдње мораће доказивати пред надлежним судом, пред којим ће одговарати за клевету".

Предсједник Српске је тада рекао Срни да не види разлог зашто би се извињавао због изјаве да је Алија Изетбеговић био припадник "Ханџар дивизије", кад су то много прије њега објавили бројни историчари и медији, међу којима и угледни лист "Њујорк тајмс".

"Тврдњу бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да је његов отац Алија Изетбеговић био партизан демантовао је 'Њујорк тајмс' и то дан послије смрти његовог оца, 20. октобра 2003. године када је објавио биографију муслиманског ратног лидера, у којој се наводи да је подржавао 'Ханџар дивизију", рекао је Додик.

Он је рекао да се поставља питање зашто Изетбеговић није затражио извињење од "Њујорк тајмса" још 2003. године, као и аутора бројних књига у којима се наводи да је његов отац био припадник "Ханџар дивизије".

Угледни лист "Њујорк тајмс"" објавио је текст у којем се, између осталог, наводи да се "Алија Изетбеговић током Другог свјетског рата, када је БиХ постала дио пронацистичке усташке НДХ, придружио 'Младим муслиманима', који су подржавали Ханџар-дивизију".

"Изетбеговић је подржавао 'Ханџар дивизију", истиче се у тексту објављеном дан послије смрти Алије Изетбеговића.

У неколико књига у којима се помиње "Ханџар дивизија" наведено је име и презиме Алије Изетбеговића, а једна од њих је "Црни тероризам - бијели војници: Ислам, Фашизам и ново доба", Давида Ливингстона.

Портал "Прес онлајн" 9. августа 2007. године објавио је текст под насловом "Алију спасио Србин" у којем Илија Ристић из Шамца открива да је његов отац Станко 1944. године спасио живот Алији Изетбеговићу, кога су четници заробили као припадника "Ханџар дивизије".

"Станко Ристић из Шамца, који је био припадник Равногорског четничког покрета, 1944. године спасио је од сигурне смрти Алију Изетбеговића, бившег председника Председништва БиХ и лидера СДА, који је заробљен као припадник злогласне 'Ханџар дивизије'", истиче се у тексту.

Станко Ристић умро је непосредно пред почетак рата у БиХ, а међу бројним телеграмима саучешћа које су Ристићи добили био је и телеграм Алије Изетбеговића.

Његов син, Илија Ристић тада је рекао да му је Алија Изетбеговић 1974. године лично признао да дугује живот његовом оцу Станку.

Извор: Срна