latinica  ћирилица
17/08/2017 |  11:43 ⇒ 15:31 | Аутор: РТРС

"Штета од суше 300 милиона КМ"

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић навео је да ће, према подацима Савеза, губици у пољопривреди у овој години као директна посљедица суше бити већи од 300 милиона КМ.
Жито - Фото: РТРС
ЖитоФото: РТРС

Маринковић напомиње да ће индиректна штета бити велика, што ће неминовно довести до поскупљења.

- Већ смо свједоци поскупљења воћа и поврћа, а највећи удар очекујемо на житарице, прије свега на кукуруз и уљарице, који су у појединим подручјима уништени од 30 до 80 одсто - каже Маринковић.

Он додаје да ће поскупљење хране за стоку довести до пада бројности стоке и укупне призводње у перадарству, свињарству, говедарству и другим видовима сточарске производње.

- Сет мјера помоћи који је донијела Влада је добродошао. Без те помоћи већина пољопривредника неће моћи засновати благовремено јесењу сјетву, а камоли прољећну - рекао је Маринковић.

Како је истакао да пољопривредницима недостаје новац, како би вратили већ настале дугове и колико-толико ублажили посљедице суше.

- Охрабрује најава да ће Влада одобрити додатних 20 милиона КМ на постојећи аграрни буџет од 60 милиона КМ. То је у принципу у сагласности са оним што смо ми на протестима и тражили и поздрављамо овакву одлуку - каже Маринковић.

Извор: СРНА