latinica  ћирилица
17/08/2017 |  11:44 | Аутор: РТРС

Звиздић поздравио одлуку Уставног суда БиХ

Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић поздравио је одлуку Уставног суда БиХ којом је као неоснована одбијена апелација Републике Српске у вези са војним објектом "Велики Жеп" код Хан Пијеска.

Звиздић сматра да је, имајући у виду да су одлуке судова коначне и обавезујуће, спровођење ове одлуке безусловно, без обзира на, како је навео, правно неутемељена и политикантска реаговања која доминантно долазе од званичника Републике Српске, саопштено је из Кабинета предсједавајућег Савјета министара.

Према његовом мишљењу, ова одлука представљаће важан корак ка кредибилној реализацији услова из Талина и коначној активацији Акционог плана за чланство БиХ у НАТО-у, "као синониму савремених стандарда, политичке стабилности и економског просперитета".

Истовремено ће досадашње, као и будуће реакције на одлуку Уставног суда, а посебно спремност на њено пуно спровођење, представљати подјелу између оних политичких и друштвених концепција које се залажу за владавину права и осигурање дугорочне стабилности и економског развоја и оних политика и појединаца који се само декларативно залажу за евроатлантске интеграције и идеју да БиХ буде члан породице најразвијенијих земаља свијета, наводи се у саопштењу.

Уставни суд БиХ одбио је као неосновану апелацију Републике Српске поднесену против пресуда Суда БиХ којима је наложено да војни објекат "Велики Жеп" на Хан Пијеску буде укњижен на БиХ.

Правобранилаштво Републике Српске у апелацији коју је Уставни суд БиХ одбио 6. јула навело је да је пресудама Суда БиХ о имовини у Хан Пијеску прекршено право на правично суђење из Устава БиХ и Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода.

Пресудама Суда БиХ које су донесене 2015. и 2016. године, Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове обавезана је да укњижи на БиХ објекат и земљиште површине 11.474 метра квадратна на Хан Пијеску, те да над њима буду избрисана сва права Републике Српске.

У Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове Срни је речено да нема услова за спровођење пресуде Суда БиХ о упису имовине на Хан Пијеску.

Извор: Срна