latinica  ћирилица
17/08/2017 |  12:25 ⇒ 13:18 | Аутор: РТРС

Организација старјешина ВРС: Уставни суд БиХ - типична политичка сила

Предсједништво Организације старјешина Војске Републике Српске сматра да одлука Уставног суда БиХ којом је као неоснована одбијена апелација Републике Српске у вези са војним објектом "Велики Жеп" код Хан Пијеска показује да је ова институција постала типична политичка сила у БиХ и да стално доноси одлуке против Српске и српског народа.
Војне старјешине - Фото: РТРС
Војне старјешинеФото: РТРС

"Овом одлуком одузима се имовина и територија Републике Српске, која је Дејтонским мировним споразумом у искључивој надлежности Српске, а не било којих заједничких институција БиХ", наводи се у саопштењу.

У Организацији старјешина ВРС оцјењују да чињеница да су одлуку Уставног суда БиХ поздравили у Министарству одбране БиХ, Штабу НАТО-а и неким међународним круговима, говори да се "брижнима" много жури у реализацији мапе пута ка чланству БиХ у евроатлантској Алијанси.

"Оваква пракса перманентног доношења одлука Уставног суда БиХ против Републике Српске и српског народа показатељ је крајње пристрасности судија овог суда, који доноси одлуке супротно Уставу БиХ и релевантним законима, у интересу само једног конститутивног народа и моћних међународних кругова", наводе у овој организацији.

У саопштењу се наводи да се поставља питање сврсисходности даљег учешћа судија из реда српског народа у оваквој правосудној институцији, која је постала типична политичка сила у БиХ, јер својим присуством само дају легитимност незаконитим и антисрпском одлукама, којима се дерогира Република Српска и брутално понижава српски народ.

Организација старјешина ВРС пружа пуну подршку институцијама Републике Српске у заштити уставне позиције имовине и територије Републике, јер се то не може никаквим одлукама, а посебно противуставним и незаконитим актима Уставног суда БиХ додјељивати било коме.

Из ове организације позивали су српске представнике у заједничким институцијама БиХ да својим одговорним односом заступају интересе српског народа и спријече даље урушавање Републике Српске.