latinica  ћирилица
17/08/2017 |  12:50 ⇒ 13:18 | Аутор: РТРС

У јулу смањен укупан број кривичних дјела за 42,8 одсто

На подручју које покрива Полицијска управа Бањалука током јула је почињено 186 кривичних дјела, што је за 42,8 одсто мање него у истом периоду лани, када их је било 325, речено је данас на конференцији за новинаре ове управе.
Бањалука:Зграда МУП-а - Фото: РТРС
Бањалука:Зграда МУП-аФото: РТРС

Замјеник начелника Управе Душко Пена рекао је да је расвијетљеност кривичних дјела по непознатом извршиоцу 69,6 одсто, док је у прошлој години износио 56 одсто.

Укупан број нарушавања јавног реда и мира је у паду за 18,7 одсто, а укупан број саобраћајних незгода је у порасту за 16,6 одсто.

Међутим, саобраћајне несреће са смртно страдалим лицима су у паду за 50 одсто у односу на исти период прошле године.

Прошлог мјесеца на подручју Полицијске управе Бањалука евидентирана је једна саобраћајна несрећа са смртно страдалим, док су незгоде са тешким тјелесним повредама у паду за 50 одсто.

"Током јула успјешно смо реализовали четри акције - `Налог`, `Нож`, `Лагер` и `Исток два`, а реализоване су и многобројне акције у спречавању нарушавања јавног реда и мира, тако да можемо да кажемо да је стање безбједности на подручју ове управе задовољавајуће, рекао је Пена.

На новинарско питање шта је донијела трансформација Центара јавне безбједности у полицијске управе, Пена је истакао да статистички показатељи о смањењу кривичних дјела, нарушавања јавног реда и мира, као и смањеном броју саобраћајних незгода потврђују оправданост ове трансформације.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Полицијске управе Бањалука Дарко Новковић рекао је да је прошлог мјесеца извршено 186 кривичних дјела, што је за 42,8 одсто мање у односу на исти период прошле године, када је било 325 дјела.

Када је ријеч о општем криминалитету, евидентирано је 148 дјела, што је, такође, мање за 46,6 одсто, док је расвијетљено 125 или 81,7 одсто, рекао је Новковић и додао да је расвијетљеност ових дјела 69,6 одсто.

У посматраном периоду пријављено је 99 кривичних дјела против имовине, од чега је расвијетљено 78,9 одсто.

Евидентирано је и 17 тешких крађа, док нису забиљежена разбојништва, али је расвијетљено седам разбојништава из прошлог периода.

У прошлом мјесецу није било убистава, а евидентирано је једно убиство у покушају, гдје је извршилац одмах евидентиран.

Евидентирана су и четири самоубиства, што је на истом нивоу као прошле године.

Из области привредног криминалитета откривено је 21 кривично дјело, којим је причињена материјална штета од 534.000 КМ.

Током јула, евидентирано је седам кривичних дјела и 11 прекршаја из области злоупотребе дроге, када је ухапшено 11 лица.

Новковић је истакао да је полиција у сарадњи са Окружним тужилаштвом створила позитивну атмосферу тако да су током прошлог мјесеца у Бањалуци забиљежене само двије крађе у кућама и становима, док их је у прошлом времену на седмичном нивоу било много више.

Начелник Одјељења полиције Полицијске управе Бањалука Раденко Стакић истакао је да је прошлог мјесеца евидентирано 91 нарушавање јавног реда и мира или 18,7 одсто мање него у истом периоду прошле године.

Стакић је рекао да је у јулу надлежним судовима поднесено 128 захтјева, што је мање за 8,5 одсто. Евидентирано је једно нарушавање јавног реда и мира са пет или више лица.

Он је истакао да је прошлог мјесеца у саобраћајним несрећама погинуло једно лице, док је 12 лица задобило тешке тјелесне повреде.

Извор: Срна