latinica  ћирилица
17/08/2017 |  13:25 ⇒ 18:14 | Аутор: РТРС

Влада Српске: За вишенамјенски хеликоптер 9,4 милиона КМ

Влада Републике Српске овластила је министра финансија Зорана Тегелтију да потпише уговор о дугорочном кредитном задужењу у износу од 9.400.000 КМ за куповину вишенамјенског хеликоптера са најповољнијим понуђачем, НЛБ банком Бањалука.
Влада РС (фото:vladars.net) -
Влада РС (фото:vladars.net)

Рок за отплату тог кредита је шест година, грејс период је три године и урачунат је у рок отплате, каматна стопа до 2,85 одсто фиксно.

"Начин отплате главнице-послије истека периода одгоде плаћања главнице у више једнаких шестомјесечних рата све до доспијећа посљедње рате кредита и начин отплате камате-полугодишње све до доспијећа посљедње рате кредита", саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

У саопштењу се наводи да је Влада данас усвојила информацију о спроведеној процедури јавне набавке финансијских средстава - дугорочно кредитно задужење Српске за куповину вишенамјенског хеликоптера /медицинска евакуација и гашење пожара/ за потребе Хеликоптерског сервиса Републике Српске.

Народна скупштина Републике Српске је у априлу ове године донијела одлуку о капиталној инвестицији и дугорочном задуживању Српске за набавку хеликоптера у износу од 9.400.000 КМ код домаћих кредитора, а на основу Закона о задуживању, дугу и гаранцијама, Закона о Влади Републике Српске, одлуци Владе о давању сагласности на план утрошка средстава.

Министарство финансија Републике Српске спровело је процедуру јавне набавке методом отвореног поступка, а у складу са Законом о јавним набавкама БиХ, важећим подзаконским актима, Буџетом Републике Српске за 2017. годину.

Влада Републике Српске прихватила је и информацију о планираном одржавању Међународног конгреса словенских земаља у Републици Српској, а иницијатива за одржавање овог конгреса покренута је приликом сусрета предсједника Републике Српске и градоначелника Санкт Петербурга.

Влада Републике Српске усвојила је информацију о изради Акционог плана Републике Српске за реализацију препорука Европске комисије са првог Пододбора за иновације, информационо друштво и социјалну политику између ЕУ и БиХ.

Циљ Акционог плана је да се утврде конкретне мјере и активности надлежних институција Републике Српске за реализацију 43 препоруке Европске комисије са састанка Пододбора које ће допринијети постизању кључних циљева утврђених Споразумом о стабилизацији и придруживању између ЕУ и БиХ и пратећег акија у области информационог друштва, образовања и обука, младих и културе, запошљавања и социјалне политике и истраживања.