latinica  ћирилица
17/08/2017 |  14:32 ⇒ 14:33 | Аутор: РТРС

Бојану Вулетићу прва награда 41. ФФС

Прва награда 41. Фестивала филмског сценарија у Врњачкој Бањи припала је Бојану Вулетићу за филм "Реквијем за госпођу Ј", саопштио је данас жири.
Мирјана Карановић и Бојан Вулетић (фото: Profimedija) -
Мирјана Карановић и Бојан Вулетић (фото: Profimedija)

Друга награда је припала Вулету Журићу за филм "Слијепи путник на броду лудака", а трећу дијеле Димитрије Војнов за "Јесен самураја" и Иван Мариновић за остварење "Игла испод прага".

Жири је оцијенио да Вулетићев сценарио "хирушки прецизно дисецира причу о депресији једне од нас - жене изгубљене у лимбу транзиције, којој, изгледа, нема краја".

"Без имало патетике, са минималним драматуршким средствима, филм успјешно генерише јаку емоцију, што одавно нисмо имали прилике да видимо и доживимо у нашој кинематографији", наведено је у образложењу.

Друга награда додијељена је Журићу за филм "Слијепи путник на броду лудака", у режији Горана Марковића уз обраложење да "сценарио нуди нову перспективу једног бурног историјског тренутка тадашње Србије, уз обимно истраживање аутентичне грађе и успјешну интеграцију фиктивних ликова у наратив".

"Драма посљедњих тренутака живота главног јунака постаје парадигма пркоса окупацији", истакао је жири.

Трећу награду дијеле Димитрије Војнов и Иван Мариновић.

"Јесен самураја" добро функционише као комуникативан омаж жанровским филмовима 80-их година, са духовитим, запамтљивим репликама и живописним ликовима који се сналазе како знају и умију у времену које своди људе на робовање новцу", констатовао је жири.

Мариновић, према ријечима чланова жирија, доноси аутентичну локалну арому, али на модеран начин, са суптилним хумором који у обланду транзицијског вестерна пакује причу о постепеном отварању протагонсте према животу, породици и могућности среће.

Специјална награда фестивала додијељена је филму "Афтерпарти" сценаристе и редитеља Луке Бурсаћа, за "експериментисање са традиционалном драматуршком формом и аутентичан, готово документарни, приказ живота и прикљученија београдских клабера".

"Заједно са њима вољно тонемо у пакао који многи од нас одбијају да виде око себе", истакао је жири.

Жири критике додијелио је награду "Славко Лазаревић" листа Илустрована политика такође Луки Бурсаћу за остварење "Афтерпарти".

"'Афтерпарти" је велико изненађење овогодишње филмске продукције у Србији, сценаристички и редитељски храбар и иновативан филм који вјешто комбинује слике и ријечи у својој причи, хода по ивици над литицом друштвених проблема и провалијом безнађа у којима су се нашле различите генерације Србије у транзицији, оцијенио је жири.

Овај филм, према оцјени жирија, "критикује, а не осуђује, упире прстом, а не вријеђа и заправо је бачена рукавица вршњацима и колегама, путоказ како на тему празних живота не направити празан филм".

Жири града домаћина 41. Фестивала филмског сценарија додијелио је реплику римског новчића глумцу Милану Васићу за изузетан допринос афирмацији фестивала.

Фестивал филмског сценарија завршава се вечерас уручењем награда и приказивањем ван конкуренције филма "На млијечном путу" Емира Кустурице.

Извор: Агенције