latinica  ћирилица
17/08/2017 |  15:02 ⇒ 18/08/2017 | 09:34 | Аутор: РТРС

Додик: Народ ће се изјаснити да ли жели у НАТО (ВИДЕО)

Након што је НАТО штаб у Сарајеву поздравио одлуку Уставног суда БиХ о одбацивању апелације Правобранилаштва Републике Српске о војној имовини, предсједник Српске Милорад Додик упозорио је да је НАТО политичка организација која се мијеша у унутрашње ствари БиХ. У Српској се све више размишља о томе да се народ што скорије изјасни да ли је за улазак у НАТО, како би се та прича завршила, поручио је Додик.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је рекао да је на дјелу отимање територије и имовине Српске, те наставак злоупотребе правосудног система, због чега Република мора заштитити своја права и интересе.

"Ово је веома озбиљна ствар, дио је континуитета удара на Републику Српску, коју хоће да развласте од њене територије и имовине и у том погледу видљива је нит наставка злоупотребе правосудног система", рекао је Додик Срни.

Он је нагласио да иза тога стоје представници међународне заједнице, предвођени Канцеларијом високог представника, а да се у све умијешао и НАТО посредством своје команде у БиХ.

"НАТО је политичка организација и видљиво је мијешање у унутрашње ствари, и зато ми у Републици Српској све више размишљамо о томе да већ сада се одлучимо путем изјашњавања народа о томе шта мисли о НАТО, како би се та прича и на унутрашњем плану, што се тиче Српске, завршила", навео је Додик, напоменувши да у Српској постоји консензус у вези са НАТО, али да га "неки скривено руше".

Он је оцијенио да се НАТО односом према овој одлуци Уставног суда БиХ дефинитивно сврстао на једну страну, а та страна није Република Српска, која нема никакву обавезу да прати НАТО у том погледу.

Што се тиче понашања правосудних институција на нивоу БиХ, каже Додик, колико год они ликовали у овом времену, морају да знају да тиме само забијају клин у ковчег БиХ.

"Преко овога се сигурно неће проћи, ово је отимачина и разбојништво највећег нивоа, игнорисање међународног права и Дејтонског споразума", упозорио је предсједник Српске.

Он је нагласио да ни високи представник у БиХ Валентин Инцко, "који се оглашава само када треба подржати муслимане", дефинитивно не може бити саговорник на питањима у БиХ.

"У том погледу мислим да се ствари све више заоштравају и да Српска мора да заузме своју позицију, а она мора да буде апсолутна заштита наших права и интереса", поручио је предсједник Српске.

НАТО штаб у Сарајеву поздравио је одлуку Уставног суда БиХ о одбацивању апелације Правобранилаштва Републике Српске о војној имовини, уз напомену да она није довољна за активирање Акционог плана за чланство.

Из НАТО штаба подсјећају да књижење 57 перспективних непокретних војних локација као власништва БиХ остаје једини услов за активирање МАП-а за БиХ.

Извор: РТРС/СРНА