latinica  ћирилица
17/08/2017 |  16:40 ⇒ 20:56 | Аутор: РТРС

Како теку радови на новој болници у Источном Сарајеву? (ВИДЕО)

Радови на изградњи нове болнице Источно Сарајево теку планираном динамиком. План је да се до краја новембра заврши бетонска конструкција, како би у зимском периоду могли бити извођени унутрашњи грађевинско-занатски радови. Вриједност изградње и опремања дуго ишчекиване нове болнице у Касиндолу процијењена је на 55 милиона КМ.
Градња болнице - Фото: РТРС
Градња болницеФото: РТРС

Од 7. јула и камена темељца почео је пут дуг 18 мјесеци до нове болнице. Двије ламеле, три етаже - за сада иде све по плану. Завршени су сви припремни радови, а у току је израда бетонске темељне плоче. План је, истичу у предузећу Марковић инвест, које је извођач радова, да се практично сваког мјесеца изгради по једна етажа.

- Рок је да се до краја новембра заврши бетонска конструкција, након тога би приступили затварању објекта и обезбиједили услове за рад у зимским условима, односно, тад би почели занатски радови и све остало што може да се ради унутар самог објекта - каже Даворин Турајлић, руководилац градилишта.

Запослени у болници у Касиндолу, чија је дугогодишња свакодневица рад у немогућим условима у старим зградама, не крију задовољство што сваки дан, када долазе и одлазе с посла, виде како радови на градилишту напредују.

- Радујемо се што све иде онако како је планирано. Болница полако добија контуре. Искрено се надамо да ће рок за завршетак радова бити испоштован и да ћемо за 18 мјесеци уселити у нову болницу, цивилизовану и пристојну, какву заслужују и особље и народ који се овдје лијечи - каже Далибор Бошковић, портпарол ЈЗУ Болница Источно Сарајево.

Нова болница површине 10,5 хиљада метара квадратних, са 207 болничких лежајева биће изграђена по најсавременијим стандардима и надовезаће се на већ завршен поликлинички блок од четири хиљаде метара квадратних, тако да ће пацијенти имати сву услугу на једном мјесту. Опремање овог блока ускоро би требало да буде завршена прича.

- Рок за то је два до три мјесеца и надамо се да ћемо почетком новембра уселити у поликлинички блок, односно и дијагностички дио гдје ће се обављати и дијагностичке процедуре и сви амбулантни прегледи пацијената, који су се до сада радили на различитим мјестима - истиче Бошковић.

Вриједност изградње и опремања нове болнице у складу са највишим стандардима процијењена је на око 55 милиона КМ, а рок за завршетак радова је јануар 2019. године.