latinica  ћирилица
17/08/2017 |  17:28 ⇒ 18/08/2017 | 08:03 | Аутор: РТРС

Терористички напад у Барселони: 13 мртвих, 80 повријеђених (ВИДЕО)

Министарство унутрашњих послова Каталоније је саопштило да је 13 особа страдало, а да је 80 повријеђено у центру Барселоне у терористичком нападу када је у групу људи улетио комби. Возач комбија је побјегао, али је откривена особа која га је изнајмила нападачима. Полиција је у међувремену ухапсила једног осумњиченог за напад, док је други убијен у размјени ватре.
Камион улетио у масу у Барселони  (Фото:twitter) -
Камион улетио у масу у Барселони (Фото:twitter)

Терористичка организација Исламска држава преузела је одговорност за терористички напад у Барселони.

Напад се догодио у послијеподневним сатима у туристичком дијелу Барселоне, у близини авеније Лас Рамблас када је возило улетјело у групу од неколико десетина људи.

Послије низа спекулација шпанска полиција је јавила да је један нападач ухапшен, да није било талачке кризе у ресторану у близини мјеста напада, као и да је откривена особа која је нападачима изнајмила комби. У међувремену, други нападач је убијен у покушају да се сакрије од полиције.

​Полиција Барселоне је на свом профилу на Твитеру упозорила грађане да се држе даље од тог мјеста.

Шпански премијер Маријано Рахој поручио је да ће координисати напоре у циљу јачања безбједности, а напад је осудила и шпанска Краљевска палата.

Палата је починиоце напада назвала "убицама, обичним криминалцима који нас неће терорисати", преноси АП.

"Барселона је цијела Шпанија. Лас Рамблас ће поново бити за све", наводи се у саопштењу Краљевске палате објављеном на Твитеру.

Рахој је на Твитеру написао да је на путу ка Барселони, преноси Ројтерс.

"Максимална координација како би се нападачи ухапсили, безбједност појачала и пружила помоћ свима који су угрожени", истакао је он.

 

НАПАДНУТ ПОЛИЦИЈСКИ КОНТРОЛНИ ПУНКТ

Контролни пункт полиције у Барселони нападнут је, након терористичког напада у центру града, саопштила је вечерас каталонска полиција. Полиција наводи да је возач ударио у двојицу полицајаца на контролном пункту након напада комбијем у центру Барселоне.

Шпански медији јавили су да је најмање један полицајац повријеђен на овом контролном пункту.

ОБЈАВЉЕНА ФОТОГРАФИЈА ОСОБЕ КОЈА ЈЕ ИЗНАЈМИЛА КОМБИ

Шпанска полиција објавила је фотографију осумњиченог за напад у Барселони који је комбијем ударио у масу људи у центру града, а "Ел паис" наводи да је Дрис Укабир /Driss Oukabir/ изнајмио возило кориштено у нападу.
Лист наводи да је Укабир пријављен у мјесту Санта Перпетуа де Могода, недалеко од Барселоне.

Полиция установила личность арендатора фургона, наехавшего на толпу в Барселоне https://t.co/8nVl89bndJ pic.twitter.com/9gzAWvwk4Z

ЦИА РАНИЈЕ УПОЗОРИЛА БАРСЕЛОНУ НА МОГУЋНОСТ ТЕРОРИСТИЧКОГ НАПАДА

Америчка Централна обавјештајна служба /ЦИА/ упозорила је каталонску полицију на могући терористички напад прије данашњег инцидента када се комби залетио у пјешаке у центру Барселоне, јављају локални медији.
ЦИА је упозорила Барселону прије два мјесеца, јављају медији.

Каталонска полиција саопштила је да је активирала протокол за напад, али не може да потврди мотив инцидента у Барселони.

У ИТАЛИЈИ СУТРА САСТАНАК О БЕЗБЈЕДНОСТИ НАКОН НАПАДА У БАРСЕЛОНИ

Италијански министар унутрашњих послова Марко Минити за сутра је заказао ванредни састанак представника националне безбЈедности посвећен тероризму послИЈе напада у Барселони у којем је погинуло 13 и повријеђено 80 особа.

На састанку ће бити представници министарства, полиције и обавјештајних служби. Минити је недавно рекао да терористичка пријетња и даље постоји у Италији, као у многим државама широм свијета, али да не постоји "непосредна опасност" од напада.

МОСКВА И ВАШИНГТОН НУДЕ ПОМОЋ У ИСТРАЗИ НАПАДА У БАРСЕЛОНИ

Русија је спремна да пружи сву неопходну помоћ и подршку у истрази о терористичком нападу у Барселони, изјавио је предсједник Комитета Државне думе за међународне послове Руске Федерације Леонид Слуцки.
"Понуда Русије да се формира јединствена међународна антитерористичка коалиција и даље је на снази и, како показује живот, и даље је актуелна, нажалост. Увјерен сам да ће наша земља, у случају да јој се шпански правосудни органи обрате, указати сву неопходну помоћ и подршку у истрази о овом злочину", рекао је Слуцки новинарима.

Он је истакао да овакви догађаји поново показују да је "поигравање" тероризмом крајње опасно, преноси "Спутњик".

"На овакве вијести не можемо се навићи, увијек осјећамо бол и потресени смо. И увијек се јавља једно те исто питање - колико је још потребно невиних жртава да би западни политичари схватили да се међународни тероризам неће зауставити и да је поигравање њим зарад сопствених геополитичких интереса крајње опасно? Против терориста се можемо борити само заједно, цијели свијет", нагласио је Слуцки.

Амерички државни секретар Рекс Тилерсон изјавио је и да су САД спремне да пруже помоћ Шпанији у истрази о инциденту у Барселони, који има одлике терористичког напада.

ТУРИСТИ ИЗ НОВОГ САДА ИЗБЈЕГЛИ МАСАКР У БАРСЕЛОНИ

Група туриста из Новог Сада нашла се у центру терористичког напада у Барселони, али срећом нико није повријеђен, потврђено је из туристичке агенције која је организована туру у пријестоницу Каталоније.

Из туристичке агенције кажу да су туристи из Новог Сада били са водичем у разгледању центра града, на Ла Рамбли, када се одиграо терористички напад.

"Водич нам је рекао да је возило прошло на три метра поред њега. Срећа да у том ужасу нико од наших људи није повријеђен", рекли су "Блицу" из туристичке агенције.