latinica  ћирилица
17/08/2017 |  17:56 ⇒ 17:57 | Аутор: РТРС

Успјешан наступ "Првог кадра" на Далмација филм фестивалу

Кратки филм "Љубав на први поглед" редитеља Марка Плејна, који је 2014. године на Међународном филмском фестивалу "Први кадар" у Источном Сарајеву освојио главну награду, побједник је "Далмација филм фестивала" у Омишу.
"Први кадар" - фестивал документарног филма - Фото: РТРС
"Први кадар" - фестивал документарног филмаФото: РТРС

Умјетнички директор и селектор Међународног филмског фестивала "Први кадар" Александра Митрић Штифанић каже да је као наставак сарадње, започете прошле године у Омишу, и ове године је у оквиру "Далмација филм фестивала" у Пировцу приказан избор најбољих филмова са филмског фестивала у Источном Сарајеву.

"Промоцијом филмских остварења нашег фестивала, промовисани су и град Источно Сарајево и Република Српска, као важне дестинације филма и филмске умјетности", рекла је Штифанићева Срни.

Она је додала да се "Далмација филм фестивал" ове године одржава у Пировцу, гдје су пројекције одржане од 12. до 14. августа, а потом и у Омишу од 19. до 21. августа.

Према њеним ријечима, у оквиру програма овог фестивала биће приказано 13 филмских остварења са "Првог кадра".

"На овај начин `Први кадар` сарадњом са фестивалима у региону настоји да формира јединствен културни простор бивше Југославије, како би се створили услови за развој кинематографије земаља региона", рекла је Штифанићева.

Она је најавила да ће "Први кадар" сарадњу са "Далмација филм фестивалом" озваничити потписивањем меморандума о сарадњи, у оквиру 11. "Првог кадра" који ће бити одржан од 5. до 10. новембра у Источном Сарајеву под мотом "Прави кадар".

"Кроз мото фестивала стављамо фокус на избор најбољих свјетских документарних и кратких играних филмова које ће публика ове године имати прилику да види, истичући висок квалитет фестивалске селекције, али потврђујући и значај самог фестивала у промоцији правих вриједности филмске умјетности", наглашава Штифанићева.

Међународни филмски фестивал "Први кадар" један је од најзначајнијих фестивала документарног филма у БиХ, чији је циљ промовисање филмске умјетности аутора из цијелог свијета и афирмација домаћег филмског стваралаштва.

"Једанаест фестивалских издања, велики број аутора који су заинтересовани за учешће, доказује да је фестивал у Источном Сарајеву препознат међу умјетницима широм свијета као важан и престижан филмски догађај", истакла је Штифанићева.

Према њеним ријечима, богат такмичарски и пратећи програм високог умјетничког квалитета, едукативне пројекције, филмска школа "Првог кадра" са ДокМастерКлас предавањима, едукативним пројекцијама и радионицом анимираног филма, изложбе, промоције књига из области филмске умјетности, бројни гости из свијета филма, доказ су да се фестивал из године у годину шири, обогаћује садржај и програм.

Штифанићева каже да је у току селекција филмова за такмичарски и пратећи програм фестивала, те да ће ове године акценат бити на умјетничком документарном филму, са осебном пажњом на Програм домаћих документарних филмова "У фокусу".

"Дио програма студентских филмова биће селектован на Сарајево филм фестивалу, гдје сам ангажована као члан жирија у селекцији студентски филм из БиХ и на Фестивалу глумачких остварења у Нишу, гдје ће се бирати остварења за вечерњи програм играних филмова. Присуство на овим фестивалима ствара чврсту везу и платформу за развој филмске индустрије у региону", нагласила је Штифанићева.