latinica  ћирилица
17/08/2017 |  17:56 ⇒ 18/08/2017 | 09:22 | Аутор: РТРС

Одлука Уставног суда БиХ директан удар на територију Републике Српске! (ВИДЕО)

Још нема одговора српских представника у бх. власти на највећи постедејтонски напад на Републику Српску - отимиње њене територије.
Реаговања - Фото: РТРС
РеаговањаФото: РТРС

Једино се огласио СДС-ов вршилац дужности правобраниоца БиХ Млађен Мандић истичући да ће Правобранилаштво БиХ упутити захтјев Управи за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске за књижење војног објекта Велики Жеп код Хан Пијеска на БиХ, након што то затражи Министарство одбране.

Зато не престају реаговања званичника Републике Српске. И данас понављају да је оваква одлука преседан и директан удар на простор Републике Српске. Одлука је супртно Спразуму о сукцесији као и ранијој одлуци о државној имовини.

"Одлуком у предмету Хан Пијесак настављен је политички напад Бошњака на дејтонску структуру и Устав БиХ. Циљ је централизација власти на уштрб Републике Српске и покушај отимања њене териотрије. Ови политички акти пријете стабилности и будућности БиХ", наводено је у коментару Владе Републике Српске. Такође, истичу да приоритет у погледу коришћења дражавне имовине, а која се налази у ентитетима, треба бити економски развој а не предимензиониране оружане снаге.

"Република Српска већ је изразила своју спремност да оружаним снагама омогући бесплатно коришћење своје државне имовине, али само тамо гдје оружане снаге могу доказати легитимну потребу. Од оружаних снага треба тражити да докажу да су њихове потребе у погледу државне имовине важније од економске добити из њене комерцијалне експлоатације", став је Владе Српске. 

Тврдња да државна имовина ентитета мора бити пренесена у власништво БиХ како би могла постати чланица НАТО-а је неутемељена, оцјењују у Влади. Подршку на адресу извршне власти упутила је и Организација страрјешина Војске Републике Српске. Огорчени су на Уставни суд за кога кажу да је постао полтичка сила у БиХ.

- Организација старјешина ВРС подржава институције Републике Српске, а истовремено тражимо од представника Српске у  заједничким институцијама да се одупру свим новим покушајима омаловажавања Републике - каже Милован Милутиновић, предсједник Организације.

СДС-ов кадар в.д. правобраниоца БиХ Млађан Мандић каже да још одлуку није добио. Чим стигне поступиће по закону и захтјеву Министарства одбрне, што значи да ће од Геодетске управе Републике Српске тражити да Велики Жеп буде уписан на БиХ.

- Говорим као правник, одлуке Уставног суда БиХ су обавезујуће на цијелој територији БиХ, а неизвршење одлука Уставног суда је кривично дјело за које је прописана казна затовора, чини ми се три године. Појединци, а нарочито правници из Републике Српске, злоупотребљавају и право, а и Устав - каже Мандић.

Мандић није одговорио шта у случају да Република Српска спроведе одлуку, што је у супротности са Дејтоном и Уставном? Да ли је то кривично дјело?

Ћуте и Младен Иванић, Мирко Шаровић, Игор Црнадак, Драган Мектић и други српски преставници у бх. власти. Зато је улогу тзв. бх. премијера премијера преузео Денис Звиздић. Поздрављајући одлуку суда Звиздић није пропустио прилику да оптужи званичнике Републике Српске због, како каже, политикантских изјава. Узвратио му је СНСД-ов Никола Шпирић, рекавши да је његова изјава трагична, и да се Уставни суд претворио у снажан инструмент СДА и међународне заједнице у обрачуну са Републиком Српском.

- Још трагичније од Звиздићеве изјаве јесте ћутање српских представника у бх. власти. Прибојавам се да Звидзић говори из угла бх. премијера, а не из угла предсједавајућег Савјета министара, што би значило да се српски министри и замјеник у Савјету понашају као слијепи путници на броду, слиједећи курс СДА и Дениса Звизидића - каже Шпирић.

С циљем изналажења јединственог одговора - Шпирић је позвао српске представнике у бх. институцијама да организују заједнички састанак са властима Републике Српске. Сматра да је ово посљедња шанса да се одупремо насртају на територију Републике.

Јединствен одговор траже и у Социјалистичкој партији. Нико, без обзира да ли представљају власт у Републици Српској или Сарајеву нема право да дозволи "скнављење" њене територије.

У ДНС-у су става да само Република Српска може одлучивати о својој територији.

- Уставима БиХ и Републике Српске је предвиђено да сва њена територија припада њој. Нико, па ни Уставни суд, не може развластити Републику Српску - каже предсједник ове партије Марко Павић.

Ко је за, а ко против НАТО-а у БиХ, тек ће се причати. Извјесно је да Република Српска не дозвољава отимање своје територије. Није занемарљиво ни горко искуство српског народа са НАТО- бомбардерима.

На крају, политичари из Републике Српске се противе успостављању границе НАТО-а на Дрини, уважавајући политику војне неутралности коју заговара власт у Србији. Истовремено, поручују да ниједан представник у заједничким институцијама нема мандат да у име Републике Српске форсира НАТО пут БиХ.