latinica  ћирилица
17/08/2017 |  18:09 ⇒ 20:52 | Аутор: РТРС

Имају ли институције право на колективни одмор? (ВИДЕО)

Проблеми морају да чекају док су министри на годишњем одмору- могло би се закључити када је ријеч о раду Федералне Владе и Савјета министара БиХ. Пољопривредници, којима је суша у уништила 50 одсто пољопривредне културе, мораће чекати на помоћ када државници поново сједну у фотеље.
Имају ли институције право на колективни одмор? - Фото: РТРС
Имају ли институције право на колективни одмор?Фото: РТРС

Пољопривредници у Федерацији још чекају мјере федералне Владе због суша. Само у Тузланском кантону досадашња штета износи и до 70 одсто. Влади су упутили упозорење којим захтијевају исплату неисплаћених премија од скоро 50 милиона КМ и додатних 15 милиона КМ помоћи. У супротном, најављују протесте, блокаду саобраћајница и Међународног аеродрома Тузла.

- Људи који су ушли у процес регистрације и који су се запослили сада због елементарних непогода трпе и они сигурно неће бити ликвидни на крају године - каже Суад Селимовић из Привредне коморе Тузланског кантона.

Незадовољни пољопривредници у Федерацији на рјешавање проблема, ипак, мораће да чекају док се министри ентитетске Владе не врате на посао с годишњих одмора. О актуелним проблемима министри су у августу расправљали само једном. Одговоре на питања када се завршавају одмори, нисмо успјели добити, јер су надлежни, како су нам телефонски поручили, на годишњем одмору.

За разлику од Федерације, Влада Српске ради уобичајено. Све активности министарстава, истичу у завршавају се како је и планирано.

"Влада Републике Српске, као и претходних година у току љетњих мјесеци ради уобичајено и без паузе. Сваки члан Владе Републике Српске има право на годишњи одмор, у складу са законом, с тим да се о одсуствима води рачуна како би било обезбијеђено редовно одржавање сједница Владе, као и несметан и континуиран рад свих министарстава у Влади Републике Српске", наводе из Владе.

Муку колега из Федерације, дијеле и пољопривредници у Српској који биљеже губитке од око 300 милиона. Ипак, кажу, задовољни су реаговањем Владе Српске.

- Охрабрује најава да ће Влада одобрити додатних 20 милиона КМ на постојећи аграрни буџет од 60 милиона КМ. То је у принципу у сагласности са оним што смо ми на протестима и тражили и поздрављамо овакву одлуку - каже Стојан Марковић, Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске.

Међутим, додатних 10 милиона опет зависи од нивоа БиХ и још неусвојеног сета закона о акцизама. На истом нивоу, био је и проблем трговинског рата са Хрватском.

Маринковић није задовољан. Хрватска је, каже, за десетак дана колико је трајало повећања такси успјела да спаси своје пољопривреднике, због чега је и БиХ требало да поступи реципрочно. За то вријеме, како наводе федерални медији, предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић био је на годишњем одмору. У Савјету министара то демантују. Тврде, одсуство Звиздића не утиче на њихов рад.

"У вријеме неодржавања сједница, што је случај у протекле двије седмице, у Савјету министара, у министарствима су била организована дежурства и замјене тако да је у сваком моменту, по потреби и у складу са надлежностима било могуће реаговати. Наредне седмице Савјет министара ће, како је планирано, одржати редовну сједницу", саопштено је из СМ БиХ.

А када ће наредну сједницу одржати федерална Влада пољопривредници у том ентитету не знају, јер немају ни одговор да ли ће и како реаговати на њихове захтјеве док су на колективном годишњем одмору.