latinica  ћирилица
17/08/2017 |  19:04 ⇒ 18/08/2017 | 08:23 | Аутор: РТРС

Изетбеговић тужи Додика због изјаве о Алији и Ханџар дивизији (ВИДЕО)

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић поново је најавио да ће тужити предсједника Републике Српске Милорада Додика због његове изјаве да је Алија Изетбеговић био припадник Ханџар дивизије. На обиљежавању годишњице СДА у Какњу, Изебеговић је поручио да ће Додик своје тврдње доказивати на суду.
Алија Изетбеговић - Фото: илустрација
Алија ИзетбеговићФото: илустрација

Из кабинета предсједника Републике Милорада Додика стигло је подсјећање на исти сценарио с краја 2014. године, када је Изетбеговић први пут најавио тужбу против њега.

"Човјек који је написао Исламску декларацију и који је био члан Ханџар дивизије"- ове ријечи, чини се, већ три године сметају Бакиру Изетбеговићу. Зато је јуче поново најавио тужбу против Додика.

- Алија је био регрутован у партизанску војску, а Додик ће своје тврдње доказивати на суду - рекао је Изетбеговић.

Бакир Изетбегвић је још 2014. тражио да му се Додик јавно извини. То се, међутим, није догодило, а Додик је рекао да не види ни зашто би се извињавао због изјаве да је Алија Изетбеговић био припадник Ханџар дивизије, кад су то много прије објавили историчари и медији, попут Њујорк тајмса.

- Тврдњу бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да је његов отац Алија Изетбеговић био партизан демантовао је Њујорк тајмс и то дан послије смрти његовог оца, 20. октобра 2003. године, када је објавио биографију муслиманског ратног лидера, у којој се наводи да је подржавао Ханџар дивизију - каже Додик.

Изетбеговић је јуче поручио и да ће се морати тражити алтернативе ХДЗ-у, јер "умјесто договора са Бошњацима, они разговарају са Милорадом Додиком, који је рушитељ БиХ".

- Поред тога, ту је и Радончић, који је рекао да је СДА платила да се убије српски сват са циљем отпочињања рата. И ево, оптужује се Алија Изебеговић, а тиме и све нас да смо криви за рат. То му нећу опростити и што се мене тиче, Радончић је са мном завршио. Свашта је говорио, али за Алију му не могу опростити - рекао је изетбеговић.

Све што је Алија Изетбеговић радио било је у функцији Ханџар дивизије, сматрају стручњаци. Џевад Галијашевић каже да је припадао тзв. покрету Ел Хидаје, који су чинили углавном хоџе, а које подржавају НДХ. Подружница тог покрета звала се Млади муслимани, а њихов члан био је и Изетбеговић.

- Истовремено, Алија Изетбеговић се појавио на скупу подршке муслиманској полицији Мухамеда Панџе, а они су били резервни кадар мобилизацијски 12. СС дивизије. Алија је запаљиво говорио на том скупу и дао подршку одласку у јединице Мухамеда Панџе. Управо због тога он је 1946. ухапшен и одлежао у затвору до `49. године. Тако пише у његовој службеној биографији - наводи Галијашевић.

Предсједник Српске, Милорад Додик, није рекао ништа што је непримјерено, каже Галијашевић. Осим тога, мјесто одакле је син Алије Изетбегвића послао поруку није случајно изабрано - трећи маневарски батаљон из Какња направио је покољ на Озрену раван злочинима покрета Ел Муџахид, каже Галијашевић.

- Они су усред Какња организовали музеј одсјечених глава Срба са Возуће. Дакле, није ни чудо да су Бакир и његов отац Алија ослон својој радикалној, исламској, фундаменталистичкој политици нашли у том Какњу - каже Галијашевић.

Снимање филма о Алији Изетбеговићу у Тарчину, гдје су Срби били затварани и шиканирани, није ништа друго него прање Изетбеговићеве биографије, изјавио је раније предсједник Додик. А ту биографију, Изетбеговић је исписао на српским жртвама поручили су из Удружења жена жртава рата.

Колико далеко се иде са глорификацијом имена и лика Алије Изетбеговића, говори и чињеница да се све гласније заговарају иницијативе за промјену имена сарајевске Улице Јосипа Броза Тита у Улицу Алије Изетбеговића.