latinica  ћирилица
17/08/2017 |  22:35 ⇒ 18/08/2017 | 09:19 | Аутор: РТРС

Најбоље остварење 23. СФФ-а грузијски филм "Страшна мајка"

Најбољим редитељима и редитељкама, глумцима и глумицама те дугометражним играним, документарним, студентским и кратким филмовима, који су приказани у оквиру 23. издања Сарајево Филм Фестивала, додијељене су награде "Срце Сарајева" на свечаној церемонији у Народном позоришту Сарајево. Најбољим филмом 23. СФФ-а проглашен је филм "Страшна мајка", грузијске редитељке Ане Урусхадзе.

"Страшна мајка" је прича о 50-годишњој домаћици Манани која је присиљена одабрати између породичног живота и своје страсти – писања, коју је годинама потискивала.

Награду "Срце Сарајева" за најбољег глумца добио је Сербан Павлу из филма "Друга страна наде".

"Шокиран сам, не због тога што сумњам да сам добар глумац. Ова награда припада свима. Награда је бити овдје, ово је предивно", казао је Хаји.

Најбоља глумица 23. СФФ-а којој је уручено "Срце Сарајева" је Орнела Капетани из филма "Буђење дана".

"Ништа нисам припремила јер нисам ово очекивала. Хвала режисеру што ме је одабрао за ову улогу. Хвала сјајном жирију. Не смијем заборавити супруга и сина. Ову награду посвећујем својој мајци", казала је Капетани кроз сузе.

Редитељу Емануелу Парвуу уручено је "Срце Сарајева" за филм "Меде или не тако сјајна страна ствари".

Најбољим документарним филмом проглашен је "Град сунца" редитеља Ратија Онелија.

"Хвала Сарајево за прилику да будемо овдје", казао је Онели.

У секцији документарни програм специјалну награду жирија добио је филм "Home" режисера Зденка Јуриља.

Студентски филм који је освојио жири и публику на овогодишњем СФФ-у је "Чистоћа", бх. редитеља Невена Самарџића. Иначе, награда за најбољи студентски филм се ове године додјељује први пут.

"Нисам очекивао ову награду и веома сам захвалан. Хвала вам, то је све што могу рећи", казао је Самарџић.

За најбољи кратки филм проглашен је "Плаветнило", редитељке Антонета Аламат Кусијановић.

"Јако је тешко рећи било шта. СФФ је био мој први фестивал прије десет година и ово је моја прва награда. Честитам мом комплетном тиму", казала је Кусијановић.

Церемонији додјеле главних фестивалских награда у Народном позоришту претходила је церемонија на црвеном тепиху на којем су се нашле бројни филмски глумци из БиХ, регије и свијета.

Извор: Кликс