latinica  ћирилица
18/08/2017 |  14:07 ⇒ 14:14 | Аутор: РТРС

Не кувајте већ прокувану воду!

Већина прави ову грешку, а не зна да је опасна по живот.

Поново кључала вода може бити изузетно опасна, јер се састав воде мијења када се кува. Пара која настаје кувањем састоји се од несталних једињења која се претварају у гасове и испаравају.

Већина људи раније скувану воду има обичај да касније опет прокува по потреби, међутим таква вода је веома штетна по здравље. Вишак воде који остане након кувања треба просути и увијек сипати свјежу воду!

Када се кува, вода губи штетне материје, међутим ако се по други пут прокувава тада ће све оно добро што је остало у њој ишчезнути. Ако воду оставите предуго да се кува или је поново прокувате, њени хемијски састојци се мијењају, а здрави минерали постају штетни.

Ево шта се ствара у води ако одлучите више пута да је кувате:

Арсен

Ако конзумирате прокувану воду, током времена, можете да се суочите са тровањем арсеном, што би могло довести до великог броја веома озбиљних здравствених проблема, као што су рак, срчана обољења, неуролошки проблеми, па чак и неплодност.

Нитрати

Нитрати се налазе у земљишту, ваздуху, води и многим материјама у окружењу. Али када су изложени високој температури, то може бити опасно - у таквим околностима постају канцерогени и повезани су са различитим врстама рака.

Флуор

Ако узмете превише флуора, можете имати неуролошке проблеме. Дјеца која имају превише флуора могу патити од когнитивне заосталости.

Све ово би требало да имате на уму ако сљедећи пут посегнете за посудом у којој је прокувана вода да то опет учините!

Извор: Агенције