latinica  ћирилица
21/08/2017 |  13:03 | Аутор: РТРС

Швеђани претворили националну срамоту у највећу атракцију

Прије 389 година, ратни брод Васа потонуо је након што је прешао само 1.300 метара. Временом је један од највећих шведских промашаја претворен у најпосећенији музеј ове земље.
Шведски ратни брод Васа (Фото:hiveminer.com) -
Шведски ратни брод Васа (Фото:hiveminer.com)

"Прича о Васи је прича је о историјском фијаску", каже Марика Хедин, историчарка и некадашња директорка Vasamuseeta.

Васу је једног касног поподнева свечано поринуо шведски краљ Густав Други Адолф, чврсто увјерен да гледа у једра најмоћнијег ратног брода на свијету. Али, шведски Титаник потонуо је прије него што је кренуо јер није могао да носи силно оружје и декорације којима је био крцат.

Васин други живот започео је 1965, када је поморски стручњак Андерс Франзен лоцирао олупину на дубини од 32 метра у Балтичком мору, које се назива и морским гробљем бродова.

Шведски ратни брод Васа (Фото:hiveminer.com)

Тамо је до сада нађено више од 20.000 бродова, а стручњаци предвиђају да их има чак 100.000. Низак салинитет савршено одговара очувању бродова јер не одговара бродском црву (Teredo navalis), познатом по великом апетиту за дрветом.

Након 333 године на морском дну, Швеђани су Васу извукли скоро неоштећеног. Олупину од 69 метара подигли су с једнаким ентузијазмом који је имао краљ Густав.

Више од 700 скулптура различитих величина, око 25.000 артефакта и остаци посаде представљају археолошко благо, а Васу чине најбоље очуваним бродом. Данас је могуће разгледати га у Стокхолму, на острву Дјургардену.

Извор: Б92