latinica  ћирилица
21/08/2017 |  16:13 ⇒ 17:39 | Аутор: РТРС

Шеста "Програмерсијада" у бањалучкој Гимназији (ВИДЕО)

У бањалучкој Гимназији отворена је шеста "Програмерсијада", манифестација на којој учествује 20 ученика из Републике Српске који су показали најбоље знање на републичком такмичењу из информатике.
Бањалука: Програмерсијада - Фото: РТРС
Бањалука: ПрограмерсијадаФото: РТРС

Током пет дана, уз предавања и рад на програмима, млади информатичари посјетиће и неке од домаћих компанија које се баве овом дјелатношћу.

По шести пут у бањалучкој Гимназији окупљају се ученици средњих школа Српске пред којима је свијетла будућност у свијету програмирања.

Стицање новог искуства и нових знања из области информатике очекује Јован Стоиљковић, ученик трећег разреда бањалучке Гимназије.

- Очекујем да научим нешто ново што се тиче неуронских мрежа и наравно очекујем добро дружење,. Окупили смо се да се дружимо и да учимо, каже Јован.

Током пет дана, колико ће да траје камп, млади информатичари имаће прилику да уче о вјештачкој интелигенцији и електромашинским дисциплинама.

-  Вјерујем да ће имати шта научити. Послије ће посјетити неке компаније. Побринућемо се да им буде занимљиво и забавно јер ће имати и атрактиван ваннаставни програм, истакао је директор Гимназије, Зоран Пејашиновић.

Бранко Блануша, декан Електротехничког факултета у Бањалуци, рекао је да ће примити ученике на ЕТФ да им кажу неке основне информације о факултету, како изгледа организација , да виде лабораторије и опрему.

 Шесту Програмерсијаду организовали су бањалучка Гимназија и Друштво за његовање традиције Гиманзије "Гаудеамус".