latinica  ћирилица
21/08/2017 |  19:06 ⇒ 19:08 | Аутор: РТРС

Скандал са контаминираним јајима "стигао" у Италију

Два од 114 узорака јаја тестираних у Италији показала су присуство инсектицида фипронил у њима, саопштило је данас Министарство здравља у Риму, чиме је Италија постала најновија на листи европских земаља које су захваћене скандалом са контаминираним јајима.
Уништавање контаминираних јаја  (Фото:uk.news.net) - Фото: илустрација
Уништавање контаминираних јаја (Фото:uk.news.net)Фото: илустрација

Министарство није прецизирало у којим областима Италије су у јајима пронађени трагови инсектицида, преноси АФП. Узорци су узимани подједнако од домаћих и од увозних јаја, или хране која садржи јаја.

Фипронил се обично користи за отклањање бува, вашака и крпеља код животиња, а Европска унија је забранила његову употребу код животиња које се налазе у ланцу прехрамбене индустрије.

Присуство инсектицида у јајима откривено је у 17 европских земаља од када је почетком августа избио овај скандал, а пронађен је чак и у јајинм на врло удаљеним дестинацијама, попут Хонг Конга.

Милиони јаја су повучена са полица супермаркета и на десетине живинарских фарми су затворене, а Европска комисија ће у септембру одржати кризни састанак овим поводом.

Италијанска пољопривредна асоцијација Колдирети позвала је Владу да објави листу производа изложених ризику, како би се спријечила масовна паника код потрошача.

Ово удружење је саопштило да Италијани поједу у просеку 215 јаја по особи годишње, и да је велики дио - око 610.000 килограма - између јануара и маја ове године добијен из Холандије, једне од земаља која је у центру овог скандала.

Извор: Танјуг