latinica  ћирилица
21/08/2017 |  19:14 ⇒ 21:02 | Аутор: РТРС

Бањалучани осмислили апликацију која уопзорава на потенцијалну опасност (ВИДЕО)

У времену готово свакодневних терористичких напада и сталних пријетњи по безбједност, појавила се апликација која упозорава на потенцијалне опасности.
Апликација (Фото: Илустрација) - Фото: РТРС
Апликација (Фото: Илустрација)Фото: РТРС

Глобални систем узбуњивања, захваљујући ентузијазму и креативности, осмислило је и креирало двоје Бањалучана, који живе у Швајцарској.

Француска - аутомобил у Марсеју налетио на аутобуска стајалишта. Тајван – потенцијална опасност, очекује се велика олуја. Канада – очекују се јаке падавине...

 “Пинг“- бесплатна и свима доступна мобилна апликација за упозорења на потенцијалне опасности.

Направили су је Дражен и Ивана Жигић, са адресом у Цириху. На идеју су дошли након што су због терористичког напада 2015. морали одгодити пут у Париз.

Свјесни да не постоји јединствено мјесто са свим неопходним информацијама, одлучили су га сами креирати.

- Наша идеја је да кроз ту социјалну мрежу формирамо глобални систем узбуњивања који ће радити двојако, приватно и јавно. Приватно ће омогућити да формирате групу ваших контаката од повјерења и оних који су за хитне случајеве и онда у случају да вам треба помоћ, можете да их контактирате, објашњава Дражен.

Замисао је заправо јако једноставна, објашњава Жигић – у моменту када неко примијети опасност, једним кликом може упозорити све оне који су у потенцијалној близини, а који такође имају апликацију.

Уз временске непогоде и саобраћајне несреће, апликација, тврди Дражен, може итекако бити корисна и у случају терористичких напада.

Ипак, она не може спријечити метак или можда препознати потенцијалног терористу и упозорити надлежне, али може обавијестити све оне који се крећу ка мјесту опасности и несреће.

- Наша жеља је да омогућимо да људи који нису директно угрожени или који немају могућност да позову у помоћ, имају алат који може да им помогне у датим ситуацијама. Формирање терористичких организација широм Европе само повећава потребу за нечим оваквим, додаје Дражен.

За само 15 дана колико је активна, апликација већ има више од 20 хиљада корисника, и све је популарнија.

Због честих напада и на дежурне службе, болнице, ватрогасце и полицију, Жигић каже да апликацију планирају повезати и са њима, али и медијима.

- Ми имамо генерално доста добре реакције широм свијета, од Индије, преко БиХ, Србије, Француске, Шпаније, чак је и у Шпанији апликација сада у топ 10-11 нових социјалних апликација, наглашава творац апликације.

Пројекат који је још у зачетку, у потпуности је резултат рада Дражена, његове супруге Иване и колеге Стефана Шербеџије.

Све што је рађено до сада, сами су финансирали, а већ запошљавају и прве раднике, 10 програмера из Украјине. У складу са идејом и планови су велики – омогућити апликацију на свим платформама и на свим медијима, од сата до паметног аутомобила.