latinica  ћирилица
21/08/2017 |  19:29 ⇒ 22/08/2017 | 11:03 | Аутор: РТРС

На геолошком инжињерству у Приједору није уписан ниједан студент (ВИДЕО)

Иако је приједорски Рударски факултет, први у Српској од ове академске године, отворио нови студијски програм – геолошко инжењерство, у првом уписном року на овај смјер није уписан ниједан студент.
Геолошки факултет - Фото: РТРС
Геолошки факултетФото: РТРС

Неславно је завршио први уписни рок на нови студијски програм – геолошко инжењерство на приједорском Рударском факултету. Није помогла ни дуга традиција рударења под Козаром. Није уписан ниједан студент, иако се овим смјером отвара могућност школовања дефицитарних стручњака за уску област геологије, геотехнике и хидрологије.

"Будући геолошки инжењери не морају само да раде у рудницима,  већ могу радити у грађевинским фирмама, бавити се проблемима геологије и геотехнике и то је одлична прилика за све младе људе да направе одличну пословну каријеру", истиче Душко Мариновић, студент Рударског факултета у Приједору.

Из ове образовне установе апелују на свршене средњошколце да се одазову на други уписни рок, јер је на новом студијском програму слободно 20 мјеста – десет на буџету и 10 суфинансирајућих. Мјеста има и на студијском програму рударства – седам на буџету и 10 суфинансирајућих.

"Веома сам изненађен апсолутним одсуством интересовања средњошколаца да упишу програм геолошког инжењерства за који је до прошле године Влада РС давала стипендију онима који су то студирали у Србији и другим земљама. То је дефицитаран кадар и сада када ми отварамо тај студијски програм, нико се не пријављује", каже декан Рударског факултета у Приједору Владимир Малбашић.

"Мислим да је то прави погодак за факултет, да додатно обогатити студије увођењем геолошког инжењерства", истакао је Зоран Агбаба, рударски инжењер.

Пријављивање за други уписни рок почиње 28. августа, а пријемни испит, који се полаже из математике и физике, биће одржан 4. септембра.

На приједорском Рударском факултету до сада је дипломирало 112 студената, од којих је већина запослена у струци.