latinica  ћирилица
21/08/2017 |  19:45 ⇒ 21:12 | Аутор: РТРС

Кнежево: Медвјед усмртио свињу у домаћинству Будића (ВИДЕО)

Становници Кнежева су у страху, и то због медвједа који напада домаћинства у селима ове општине. Посљедњи се догодио у засеоку Костићи, гдје је усмртио свињу. Мјештани апелују на власт, да помогне у рјешавању проблема.
Медвјед напада свињу - Фото: илустрација
Медвјед напада свињуФото: илустрација

Немилих призора у свом дворишту Жељко Будић не жели ни да се присјећа. Штету коју је медвјед направио након што му је уништио свињац и усмртио животињу сабира и данас.

Све је пријавио надлежнима, а док одштету не добије, пита се како ће ове зиме прехранити своју вишечлану породицу.

- Годину дана сам је хранио, одвајао себи од уста и од дјеце своје. Љето је па се човјек некако и може снаћи, а зими немаш куд. Снијег је до кољена, мртва сезона, жали се Жељко Будић.

- Начина да се сами изборе са овом звјери, мјештани не виде. Свако јутро буде се с неизвјесношћу јер не знају шта ће у дворишту затећи.

Да се медвјед није смирио, свједоче и трагови које су јутрос пронашли.

- Вечерас сам принуђен да на свој објекат гдје су штале и свиње паркирам трактор и приколицу. Другачије се не могу заштитити врата, јер медвјед својом силом на врата иде и морам паркирати тако да би заштитио оно од чега живим, истиче Ђорђо Будић.

Који је ово случај у посљедњих неколико мјесеци, мјештани не могу ни избројати. Очекују да надлежни реагују и штету надокнаде.

- Узалудно је признавати штету ако се медвјед ту уселио. Он се уселио у овај поток доље и на три мјеста има склониште. Али ја ту не смијем прићи да видим, нагласуи је Неђо Удовичић.

Проблема ранијих година, мјештани кажу, није било и претпостављају да је медвјед на ове просторе присилно доведен.

Од ловачких удружења траже помоћ, а од власти да надокнаде за штету исплаћују у краћем року, јер сами овај проблем не могу превазићи.