latinica  ћирилица
22/08/2017 |  12:06 | Аутор: РТРС

Да ли и физичка активност подстиче глад?

Сат времена након неке физичке активности, вјероватно се осјећате енергичним и пуним елана. Међутим, већ два сата касније, спремни сте да поједете све што пронађете у фрижидеру и онда се бринете како ће то пустошење утицати на ваш процес мршављења.
Храна (Фото: Thinkstock) -
Храна (Фото: Thinkstock)

У томе нема ничег чудног, јер вјежбање не стимулише апетит увијек и код свакога на исти начин.

У новом истраживању мањег обима, које је обухватило 16 здравих мушкараца, док су жене изостављене због утицаја менструалног циклуса на метаболизам и апетит, мјерен је ниво хормона грелина послије неколико различитих физичких активности. Такође, испитаници су имали задатак и да сами оцијене свој осјећај глади.

Испоставило се да интензивније и дуже вјежбе заправо сузбијају лучење грелина, па су они који су их практиковали слабије осјећали глад од оних који су вјежбали слабим или умјереним интензитетом током краћег периода времена.

Професор Дејвид Стенсел Факултета за спорт и здравље Универзитета Лоубороу, један од аутора студије, каже да ранија истраживања нису показала да људи једу више хране послије вјежбања него што је то уобичајено за њих.

Међутим, ако желите да смршате, нема сумње да вам је вјежбање потребно. Ипак, да бисте спречили преједање послије тренинга, трудите се да задржите интензитет вјежбања на око 75 одсто ваших максималних откуцаја срца.

Чак и кратке и експлозивне вјежбе, попут 30 секунди спринта, сузбијају апетит и лучење грелина. Тај ефекат траје и до два сата послије вјежбања, али варира од особе до особе.

Извор: Вечерње новости