latinica  ћирилица
22/08/2017 |  15:23 ⇒ 17:26 | Аутор: РТРС

Мирјанић: БиХ треба да заштити пољопривреднике (ВИДЕО)

У Шумском газдинству Градишка, које је са годишњом сјечом од 150 хиљада кубних метара највеће у Републици Српској, у потпуности се поштују закључци Владе о снабдијевању домаћих дрвопрерађивача, закључак је састанка ресорног министра Стеве Мирјанића са руководством шумског газдинства и дрвопрерађивачима из Градишке, Српца и Прњавора.
Мирјанић у Градишци - Фото: СРНА
Мирјанић у ГрадишциФото: СРНА

Поручено је и да дрвопрерађивачи у наредној години могу рачунати на додатне количине обловине.

Мирјанић је рекао да се нада да министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић нема ништа против да се коначно у БиХ уведе прави систем заштите домаће пољопривредне производње и да се користе они механизми који су на располагању заједничким институцијама.

Министар пољопривреде Српске и раније је апеловао да о том питању нешто уради Савјет министара БиХ.

Он је рекао да није чуо ранију Шаровићеву да ће видјети које су могућности заштите домаће производње.

Мирјанић је данас посјетио пољопривреднике са подручја општине Градишка, произвођача млијека Самира Цимиротића из Дубрава и повртаре Милоша Калабића из Петровог Села и Данета Паспаља из Вакуфа. Министар је оцијенио да је Цимиротић један од највећих и најузорнијих произвођача млијека, који је добро организован, има добру визију и оптимизам. Додао је да Цимиротић и поред лоших временских прилика ове године настоји да одржи производњу.

Мирјанић је истакао да ће Влада Српске помоћи произвођачима као што је Цимиротић, чије је газдинство прошле године добило 240.000 КМ подстицаја од чега је око 200.000 КМ премије за произведено млијеко.

"Ми смо на прагу доношења нових мјера које иду у правцу да се ублаже посљедице елементарних непогода, али укупну штету не може да санира ниједно друштво, па ни наше", рекао је Мирјанић.

Он је нагласио да Влада и институције Српске имају пуно разумијевања за потешкоће пољопривредника и да су већ повучени одређени потези, те напоменуо да су исплаћени сви подстицаји из прошле године, као и 20 милиона КМ за ову годину.

Министар је рекао да ће се настојати да се одржи динамика исплате подстицаја. Навео је да је обезбијеђено пет милона КМ за заснивање новог циклуса производње у пољопривреди и исто толико за капитална улагања, прије свега, за изградњу система за наводњавање, те да ће бити смањена цијена закупа земљишта.

"Ових дана ће то бити разрађено и у договору са удружењима и другим институцијама дефинисаћемо на који начин ће тај новац бити усмјерен према пољопривредницима", додао је Мирјанић.

Након обиласка имања повртара Калабића и Паспаља, министар је изразио задовољство стањем у њиховој производњи, те истакао да је ријеч о произвођачима који користе савремену технологију и имају системе за наводњавање, што је утицало на то да суша на њиховом поврћу начини штету од 10 до 20 одсто, што ће бити неутралисано због више цијене поврћа.