latinica  ћирилица
22/08/2017 |  15:46 ⇒ 17:22 | Аутор: РТРС

Београд - Положени вијенци на споменик Петру Кочићу (ВИДЕО)

Директор Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић и представници Организационог одбора 52. Кочићевог збора из Бањалуке положили су вијенце на споменик Петру Кочићу у Чубурском парку у Београду.
Београд: Положени вијенаци на споменик Петру Кочићу - Фото: СРНА
Београд: Положени вијенаци на споменик Петру КочићуФото: СРНА

Вијенци су положени у оквиру обиљежавања "Кочићевог дана у Београду", 52. Кочићевог збора и 140 година од рођења славног српског књижевника и народног трибуна, након чега су писци из Бањалуке и Београда говорили своје стихове у част Кочићу.

Обраћајући се у име чланова Управног одбора Удружења књижевника Србије књижевник Гордана Влаховић истакла је да је Кочић језик свог народа чувао, јер је сматрао да је однос према језику - однос према себи и сопственом постојању.

"Везаност народа за мир, гусле и епску песму, за Кочића је извор из којег се црпи снага", навела је Влаховићева.

Она је подсјетила и на политичку активност Кочића за вријеме окупације БиХ коју је спровела Аустро-Угарска, док је сељаштво још било у феудалном односу према турским агама и беговима.

Влаховићева је подсјетила на Кочићеве активности у сабору, на сукобе Срба са тамошњом владом, Турцима и католицима, наводећи да је он био, благо речено, неугодан противницима.

"Сви његови говори у сабору су критике Аустроугарске и њене управе у БиХ. Потеже питање језика у законским оквирима, чиновничко и радничкко питање, аграрну политику у БиХ, оштро јасно и гласно, штитећи интересе српског живља у БиХ", навела је Влаховићева.

Она је додала да се Кочић одласком у Београд на лијечење заувијек откинуо од БиХ, од политике и умјетности.

"Сагорео од недаћа, сиромаштва, личних удеса, умиру му отац, па трогодишњи син, пркосан и када је могао да заћути, премештан по затворским самицама, у осами чами, несрећан због ратних метежа и патњи народа са обје стране Дрине, Кочић умире у окупираном Београду, у душевној болници", подсјећа Влаховићева.

Уз напомену да је Кочић био човјек који није штедио себе ниједног дана, она је подсјетила на често цитиране потресне ријечи овог великог борца и писца: "У ропству се родих, у ропству живјех, у ропству, вајме, и умријех".

Претходно је делегација града Бањалуке, предвођена в.д. начелника Одјељења за културу, туризам и социјалну политику Наталијом Тривић положила вијенце на гроб Петра Кочића у Алеји великана на београдском Новом гробљу, а потом је имала сусрет и са секретаром за културу Града Београда Ивоном Јевтић.

Вечерас ће у Клубу књижевника бити одржано књижевно вече посвећено Кочићу на којем ће српски писци говорити о Кочићевим дјелима.