latinica  ћирилица
22/08/2017 |  18:00 ⇒ 18:11 | Аутор: РТРС

Сарадња ИМР-а Раковица и предузећа ФАМ-ЈМ из Модриче

Конзул у Генералном конзулату Србије у Бањалуци Радослав Илић посјетио је данас Модричу, гдје је са начелником општине Младеном Крекићем разговарао о могућностима сарадње привредника из ове општине и Србије.
Модрича - Илић - посјета предузећу ФАМ -ЈМ - Фото: СРНА
Модрича - Илић - посјета предузећу ФАМ -ЈМФото: СРНА

"Састанак са Крекићем организован је с циљем унапређења билатералних односа Србије и Републике Српске, у оквиру којег би се успоставила сарадња индустрије мотора и трактора у Раковици код Београда и приватног предузећа `ФАМ-ЈМ` из Модриче на покретању производње тракторских мотора", рекао је Илић.

Он је истакао да је циљ Генералног конзулата и општине Модрича да се створе услови за унапређење производног процеса ових предузећа и њихов заједнички наступ на трећим тржиштима.

Илић је, након разговора са Крекићем и посјете модричком предузећу "ФАМ-ЈМ", рекао новинарима да ће Генерални конзулат Србије у Бањалуци пружити подршку у оквиру својих надлежности и помоћи да овај пројекат успије.

Начелник општине Младен Крекић нагласио је да би реализација овог пројекта била добар примјер и модел сарадње предузећа у области индустрије, пољопривреде и других дјелатности.

Он је истакао да је данас покренута иницијатива да се у наредном периоду организује састанак већег броја привредника из Србије са привредницима из Модриче и Републике Српске, на којем би били утврђени заједнички пројекти.

Власник и директор предузећа "ФАМ-ЈМ" Мирослав Јосиповић рекао је да ће ово предузеће, уколико дође до пословне сарадње са произвођачима мотора и трактора из Раковице, годишње произвести 1.000 мотора.

"Очекујемо да ће разговори успјети и убрзо почети производња", додао је Јосиповић.

Представљајући гостима могућности предузећа, Јосиповић је рекао да ће, након проширења погона које је у току, "ФАМ-ЈМ" годишње правити 5.000 мотора од 40 до више од 30.000 коњских снага.

Представник Скупштине друштва "Трактори Београд" Томислав Гредић, који је присуствовао данашњем састанку, рекао је да је ово друштво настало након стечаја Индустрије мотора Раковица /ИМР/ и да покушава модернизовати производњу за коју тражи партнере у Србији и Републици Српској.

Гредић је напоменуо да би се новим тракторима бивши ИМР и индустрија трактора вратили на тржиште Србије, Републике Српске, те земаља у окружењу, додавши да постоји потенцијал и на тржишту у Африци.

Извор: Срна