latinica  ћирилица
23/08/2017 |  09:06 | Аутор: РТРС

Преминуо најпознатији канадски фотограф српског поријекла

Најпознатији канадски фотограф српског поријекла Борис Спремо умро је у Торонту у 81. години послије пуних 60 година живота и више од 40 година рада у тој земљи.
Борис Спремо (Фото:Chris So/Toronto Star) -
Борис Спремо (Фото:Chris So/Toronto Star)

Спремо је легендарни канадски фотограф који је за своје фотографије добио 285 награда у Канади и у свијету укључујући и награду World Press Photo као једини Канађанин. Постао је и члан Канадске новинарске куће славних. Прије 20 година (1997) као први новинар примио је највише канадско државно одликовање.

Борис Спремо рођен је у Ријеци 1935. године, али је дјетињство током Другог свјетског рата и младост провео у Београду. Послије краћег избјегличког боравка у Италији и Француској, 1957. одлази у Канаду гдје је скоро 40 година радио као фоторепортер, од чега 34 године у дневном листу са највећим штампаним тиражом "Торонто стар". Пензионисан је 2000. године, али никада није престао да фотографише.

Спремо је као фоторепортер извјештавао са ратних и конфликтних подручја (Вијетнам, Гренада, Сјеверна Ирска, Израел, Газа и Ирак), многобројних спортских такмичења укључујући три олимпијаде (Монтреал, Калгари и Сарајево), државничких сусрета и других важних догађаја снимајући папу Павла Другог, британску краљицу Елизабету, вјенчање принца Чарлса и принцезе Дајане, принцезину сахрану, америчке предсједнике Линдона Џонсона и Џорџа Буша Старијег, Михаила Горбачова, Бориса Јељцина, Фидела Кастра, Јосипа Броза Тита и друге.

У историју канадског фото-журнализма ушле су његове фотографије канадских премијера Џона Дифенбекера и Пјера Трудоа. Прва је силуета Дифенбекера у вријеме кад је писао мемоаре, а на другој, снимљеној у премијерском кабинету у Отави, Трудо затеже праћку на фотографа.

Спремо је фотографисао и музичке звијезде међу којима и Битлсе и Ролингтонсе, глумце и глумице (Елизабет Тејлор, Ђина Лолобриђида), спортске асове (Мухамед Али) и друге.

Објавио је и многобројне фотографије Торонта међу којима и слике једне од највиших грађевина на свијету, куле ЦН које је снимио стојећи на греди на висини од 400 метара.

"Ништа није могло да заустави Бориса Спрема да направи фотографију од милион долара", пише у некрологу легендарном фотографу новинар "Торонто стара".

Колеге, уредници и стручњаци за фотографију Бориса Спрема описују као фотографа који фотографије није снимао већ их је стварао. Објављивао их је у познатим канадским и америчким листовима и магазинима, а штампано је и неколико књига са његовим фото-радовима.

Извор: Бета