latinica  ћирилица
23/08/2017 |  10:31 ⇒ 21:09 | Аутор: РТРС

До краја љета у саобраћају дионица Маховљани-Друговићи (ВИДЕО)

До краја љета требало би да буде пуштено у саобраћај првих десетак километара друге дионице аутопута "9. јануар" Бањалука - Добој на правцу од петље "Маховљани" до лакташког села Друговићи.
Аутопут - Фото: РТРС
АутопутФото: РТРС

Пуштање ускоро у саобраћај дионице од Маховљана до Друговића посебно је обрадовало возаче.

Повољне временске прилике грађевинари свакодневно користе како би што прије завршили радове. Главни објекти на траси надвожњаци на магистралном путу Градишка-Бањалука и Лакташи-Србац, као и мост преко ријеке Врбас одавно су завршени.

Давор Вучковић,из Аутопутева Републике Српске, каже да су радови у завршној фази и да се тренутно поставља расвјета и заштита од буке, а на већем дијелу дионице постављен је завршни слој асфалта, тако да у наредном периоду очекују релативно брзи завршетак физичких радова.

Нова дионица ауто-пута знатно ће растеретити и саобраћајнице у центру Лакташа.

Начелник општине Лакташи Ранко Карапетровић очекује да ће то много значити за растерећење саобраћаја, али и за јачање привреде, јер је велико нагажовање домаћих ресурса.

Паралелно са завршетком радова Аутопутеви Републике Српске припремају и неопходну документацију за издавање употребне дозоволе од Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.

У Аутопутевима истичу да ће одмах по завршетку друге дионице аутопута "9. јануар" Бањалука - Добој, на правцу од Бањалуке до Прњавора, започети изградња дионице Коридора 5Ц, на правцу од Кладара до Добоја у дужини од шест километара.

У току је припрема тендерске документације, као и рјешавање имовинско-правних односа на поменутој дионици, а с првим данима нове грађевинске сезоне 2018. године могли би да почну и први радови.

У оквиру реализације пројекта изградње мреже аутопутева и брзих путева у Српској, ово предузеће спроводи низ активности на припреми нових пројеката, чијом би реализацијом Република Српска добила нове километре висококвалитетних, савремених саобраћајница.

Осим пројеката првог приоритета, међу којима су и пројекти аутопута Бањалука-Млиништа, Бањалука-Приједор и Брчко-Бијељина-граница са Србијом, Аутопутеви Српске преговарају са потенцијалним страним партнерима и о другим правцима, који ће се, такође, наћи у мрежи аутопутева и брзих путева.