latinica  ћирилица
23/08/2017 |  11:25 ⇒ 12:25 | Аутор: РТРС

Од наставника зависи почетак школске године у ОШ "Вук Караџић"

Вршилац дужности директора Основне школе "Вук Караџић" у Петрову Даворин Адамовић није могао да потврди да ли ће нова школска година у овој установи почети на вријеме, истакавши да то зависи и од спремности наставника да прекину штрајк у којем су од јуна, незадовољни његовим именовањем.
ОШ "Вук Караџић" Петрово - Фото: РТРС
ОШ "Вук Караџић" ПетровоФото: РТРС

Адамовић је рекао да је ресорно министарство почело да доставља конкретна упутства на основу којих би била окончана ова школска година и извршене припреме за почетак нове, те изразио жаљење што за спровођење мјера нема подршку штрајкача.

- Закон је на нечијој страни, а видјећемо на чијој - поручио је Адамовић и истакао да је, након именовања на ову функцију, у протекла три мјесеца под константним притиском.

Он каже да су његове активности усмјерене да формално буде завршена ова школска година.

Адамовић је навео да свједочанства ученика деветих разреда нису валидна, јер их је потписао предсједник Школског одбора у периоду када је он већ био именован за вршиоца дужности директора, али да су она ипак призната јер дјеца не треба да трпе посљедице неразумних околности.

Предсједник синдиката школе Вања Максимовић рекла је да су наставници и даље у штрајку и да стара школска година није завршена, иако су задовољени услови по одрађеном фонду часова.

Максимовићева каже да именовање Адамовића за вршиоца дужности директора школе није у складу са законом и да очекују одговор из Окружног суда у Бањалуци на тужбу коју су поднијели против ресорног министарства.

У Министарству просвјете и културе Републике Српске речено је да, с обзиром на то да у ОШ "Вук Караџић" Петрово није изабран директор, већ је именован вршилац дужности директора Даворин Адамовић, који је ступио на дужност 12. јула, он је одговоран за законитост рада и успјешно обављање дјелатности школе.

Вршилац дужности директора, у складу са Законом о основном васпитању и образовању, планира, организује и одговара за остваривање наставног плана и програма и обезбјеђује заштиту права ученика, истичу у Министарству.

"У складу с тим, вршилац дужности директора ОШ "Вук Караџић" у Петрову дужан је да ријеши сва отворена питања у вези са организовањем наставе и остваривањем права ученика", наводе у ресорном министарству.

Наставници у ОШ "Вук Караџић" у Петрову од ресорног министарства траже да повуче рјешење о именовању Даворина Адамовића за вршиоца дужности директора ове школе и тврде да оно није донесено у складу са Законом о основном образовању, као и акт о одбијању сагласности за именовање кандидата Школског одбора Ведране Бркић, која има сагласност и подршку овог колектива.

Извор: СРНА