latinica  ћирилица
23/08/2017 |  11:51 ⇒ 12:21 | Аутор: РТРС

Каран: Пуна контрола средстава Фонда солидарности

Нацрт закона о фонду солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству предвиђа механизме за транспарентни увид грађана у дневни прилив и одлив новца, као и формирање посебног тијела које ће контролисати трошење новца, рекао је генерални секретар Службе предсједника Републике Српске, Синиша Каран.
Синиша Каран - Фото: РТРС
Синиша КаранФото: РТРС

Каран је, на данашњој расправи у Бијељини рекао да ће бити стално праћен начин пуњење буџета фонда солидарности.

"Комисија за праћење пуњења буџета фонда посебно ће пратити начин пуњења, што је веома важно како би се реаговало у `дјелићу секунде` у оваквим ситуацијама", рекао је Каран и подсјетио да је пуњење фонда искључиво на бази солидарности грађана Српске 0,25 одсто од плате.

Истовремено ће, каже Каран, бити и посебан допринос општина и градова, али и донације организација и институција, појединаца, те друга донаторска средства.

Он је рекао да закон посебно третира начин на који ће се та средства додијељивати, што ће радити стручне комисије специјалиста медицинске струке, управни одбор и директор фонда. Према његовим ријечима, овај закон обухвата дјецу до 18 година за коју није могуће лијечење у здравственим установама у Српској и у оним здравственим установама са којима Фонд здравственог осигурања има уговоре ван Српске.

Извор: СРНА