latinica  ћирилица
23/08/2017 |  13:27 ⇒ 13:36 | Аутор: РТРС

Американац купује Титову резиденцију у Њујорку за 50 милиона долара

Најатрактивнија некретнина дипломатско-конзуларних представништава бивше СФРЈ, такозвана Бикманова кућа на Петој авенији у Њујорку, биће продата за 50 милиона долара Американцу чији идентитет за сада није познат, док за остале некретнине за сада нема ниједне понуде.
Бикманова кућа на Петој авенији у Њујорку - Фото: илустрација
Бикманова кућа на Петој авенији у ЊујоркуФото: илустрација

Ради се о веома атрактивној некретнини коју је СФРЈ купила 24. јануара 1947. године, а користио ју је бивши југословенски предсједник Јосип Броз Тито за вријеме боравка у Њујорку. Кућа је под заштитом града Њујорка и налази се на Петој авенији 854, преко пута Централ парка, а у њој је смјештена Мисија Србије у УН. У почетку је за њу било заинтересовано шест купаца.

Члан Заједничке комисије за сукцесију дипломатско-конзуларне имовине бивше СФРЈ, који је и секретар Министарства иностраних послова БиХ Аднан Хаџикапетановић, рекао је да је сва процедура у вези са тендером за продају те некретнине у Њујорку завршена.

- Имали смо двије понуде. Посљедња је износила 50 милиона долара. Сви смо дали сагласност да то буде продато по тој цијени, још само чекамо сагласност Србије. Нема дилеме да ће се и представник те земље сагласити, а застој је био због промјена у Влади - каже Хаџикапетановић.

Додао је да им из посредничке агенције за продају некретнина нису рекли ко је купац атрактивне некретнине, казавши да се ради о физичкој особи, држављанину САД.

Хаџикапетановић каже да за другу некретнину у Њујорку, шестособни апартман у Парк авенији  на Менхетну, још није стигла ниједна понуда. Што се тиче некретнина у Токију, Бону и Берну, додаје, до сада ни за њих није било посебног интересовања, мада иста посредничка кућа продаје и те, као и некретнине у Њујорку.

- Послије састанка Заједничког одбора одржаног у октобру прошле године у Словенији, по систему ротације, на реду је састанак у Београду и очекујемо позив - казао је Хаџикапетановић, додавши да се нада да ће састанак бити одржан у септембру или октобру.

- На том састанку ће бити разговарано о подјели 51 некретнине вриједне више од 110 милиона долара - рекао је Хаџикапетановић.

Процјена вриједности имовине која је предмет продаје износи око 80 милиона долара, од чега би БиХ требало да добије најмање 12 милиона. Према споразуму из 2002. године БиХ припада 15 одсто од укупне добити од продаје.

Амерички медији наводили су да апартман у Парк авенији вриједи више од 20 милиона долара и да су за њега заинтересоване и филмске звијезде Роберт Дениро и Џек Николсон. Пентхаус се не користи од 1992. године, а југословенска влада купила га је 1975. године за 100.000 долара. За локацију на којој се налази Бикманова кућа "Њујорк пост" процијенио је да слични објекти вриједе од 28 до 36 милиона долара.

Министарство иностраних послова БиХ међународни тендер за пружање услуге продаје тих објеката објавило је у новембру прошле године у "Фајненшел тајмсу" и "Економисту", што је био први корак у тој продаји.

Умјетнине
Аднан Хаџикапетановић каже да је расподјелу умјетничких дјела бивше СФРЈ успорила смрт директорице Умјетничке галерије БиХ Мелихе Хусеџиновић.

- Савјет министара још није изабрао експерта за та умјетничка дјела. Чим то буде ријешено, и тај застој ће бити прекинут - рекао је Хаџикапетановић.

Савјет министара на сједници одржаној у јуну задужио је министарства финансија и трезора и иностраних послова да, у најкраћем року, организују састанак експертске групе за расподјелу умјетничких дјела бивше СФРЈ.

Извор: Глас Српске