latinica  ћирилица
23/08/2017 |  13:35 ⇒ 16:04 | Аутор: РТРС

Вучић и Заев договорили мјере за смањење тензија између Србије и Македоније

Предсједник Србије Александар Вучић и премијер Македоније Зоран Заев разговарали су "дуго и отворено" и размотрили "све новонастале околности", саопштено је из Вучићевог кабинета, након данашњег телефонског разговора Вучића и Заева.
Зоран Заев и Александар Вучић - Фото: илустрација
Зоран Заев и Александар ВучићФото: илустрација

У заједничком саопштењу је наведено да су српски предсједник и македонски премијер постигли сагласност у пет тачака.

Закључено је да ће Република Србија и Република Македонија искључиво дијалогом рјешавати сваку евентуалну несугласицу у међусобним односима. Осим тога, без обзира на све политичке разлике у одређеним важним политичким и регионалним питањима, Србија и Македонија ће се заједнички борити не само за очување, већ и унапређење пријатељских односа српског и македонског народа и грађана Србије и Македоније.

Закључено је и да ће Србија и Македонија уложити још веће напоре за даље унапређење економских односа и повећање трговинске размјене двије земље, као и да ће у складу са међународним јавно-правним прописима, у доброј вјери и на пријатељској основи штитити права и интересе дипломатско-конзуларних представништава на својој територији. Република Србија и Република Македонија интензивираће међусобну комуникацију на највишем нивоу, подржавати једна другу на европском путу и јачањем добросусједских односа доприносити стабилности региона, закључили су Вучић и Заев у данашњм телефонском разговору који се односио на рјешавање дипломатске кризе између двије земље.

Извор: Б92