latinica  ћирилица
23/08/2017 |  13:56 | Аутор: РТРС

DW: Асад побједник, терористички напади као поклон за њега

САД су све даље од свог курса против сиријског предсједника Башара ел Асада, а он је у посљедње вријеме све самоуверенији, оцјењује "Дојче веле".
Башар ел Асад - Фото: архив
Башар ел АсадФото: архив

DW додаје да Асад поставља услове државама које желе да успоставе нове односе с његовом земљом.

Наводи се да је Асад одржао самоувјерен говор пред више десетина дипломата Сирије. Између осталог, рекао је и да неће бити сарадње са земљама које "нису јасно раскинуле своје везе са тероризмом".

Ријеч је о много држава - прије свега о неколико њих са Арапског полуострва. Ту је и више европских држава, као и САД. Асад све њих оптужује да “сарађују с терористима“.

DW наводи да предсједник Сирије има разлога за оптимизам: говор је одржао само три дана након што је џихадиста у Барселони комбијем убио 15 особа, док је више од 100 повријеђено.

Према оцјени DW, напади као тај за Асада представљају неку врста “поклона“. Они доприносе томе да дојучерашњи непријатељи сиријског предсједника на њега почињу да гледају као на потенцијалног партнера.

“На Западу скоро да не прође недјеља, а да Исламска држава не изврши неки терористички напад. Такве околности присилиле су западне политичаре да промијене своје мишљење (о Сирији - прим. аут), рекао је Асад пред окупљеним дипломатама.

DW наводи да САД већ неко вријеме трагају за новим приступом Сирији. Прије неколико седмица амерички предсједник Доналд Трамп саопштио је да ЦИА прекида свој програм подршке Асадовим противницима. Он је тај начин реаговао на недостатак успјеха ЦИА.

Од више хиљада бораца које су обучиле САД, на крају се као поуздан партнер показало само неколико.

Према анализи DW, није Вашингтон прекидом тог програма само сигнализирао да се све више дистанцира од Асадових противника, већ се САД истовремено све више приближавају Русији, која је одувек подржавала Асадову владу.

Наводи се да је амерички министар спољних послова Рекс Тилерсон, иако је у интервјуу за америчку телевизију Фокс рекао да његова земља и даље “жели да спријечи да Асад остане на власти“, додао и то да САД са Русијом имају заједнички интерес, а то је јединствена и стабилна Сирија. Међутим, из руске перспективе, то је могуће реализовати само са Асадом на челу државе.

DW оцјењује да Трампова администрација оклева, исто као и она бившег предсједника Барака Обаме. Разлози за то су јасни: у Вашингтону се џихадистичке трупе као што су “Исламска држава“ и “Ал Каида“, доживљавају као озбиљна пријетња.

“Џихадистички покрети свеукупно, а не појединци или групе, представљају претњу за САД, Запад и муслиманске заједнице“, наводи се у пројекту “Критикал третс“ конзервативног аналитичког института “Американ ентерпрајз инститјут“.

Израелски лист “Харец“ је почетком августа објавио да су америчке специјалне јединице заједно са либанском војском увјежбавале варијанте сукоба са јединицама Исламске државе.

DW наводи да би притом требало подсетити да је либанска војска блиска паравојним јединицама Хезболаха, а то је ирански савезник.

“Либан и Хезболах налазе се у сивој зони“, цитира израелски дневник аналитичара Факсала Итаника из Центра за Средњи исток “Рафик Харири“.

Итаник каже да “Либан није права држава - али ни Хезболах није искључиво терористичка група“.

ДW наводи да такву испреплетаност САД не могу да заобиђу. Уосталом, шеф Хезболаха Хасан Насралах изјавио је за “Харец“ да “свијет полази од тога да ће сиријска влада остати на власти“.

Према оцјени DW, спорне су политичке посљедице Обамине политике, а још више политике Трампове администрације према џихадистичким пријетњама.

У студији вашингтонског “Инститјут фор стади оф вор" оцјењује се да је, истовремено, и приближавање Русији ризично. Наводи се да је проблематичан прије свега избор савезника.

Сунитски Арапи виде САД као партнера руско-иранске коалиције, па тако и Вашингтон сматрају одговорним за злочине које је починила та коалиција“, наводи се у студији.

DW закључује да се Асад, бар тако изгледа, за сада држи на власти. Успјело му је да се представи као бедем против тероризма.

Међутим, ако сунити и даље буду увјерени да се суочавају са савезом Русије и САД, онда ће џихадизам да добије још већи подстицај. У том случају, упозоравају амерички аналитичари, садашњи терор представља само претходницу једног још бруталнијег.

Извор: Б92