latinica  ћирилица
23/08/2017 |  14:14 ⇒ 17:00 | Аутор: РТРС

МИП Аустрије: Покривање жена у БиХ забрињавајућа појава

Министарство иностраних послова Аустрије сматра да повећана појава потпуног покривања жена у БиХ и земљама западног Балкана забрињава, јер потпуна покривеност није израз религиозности него је симбол паралелних друштава и отежава суживот.
Аустрија - Фото: AFP
АустријаФото: AFP

"Стога се морамо концентрисати на то, да дјелујемо против развоја паралелних друштава", наводи се у саопштењу.

Из овог министарства истичу да је Аустрија спремна да понуди своја искуства у оквиру међународних настојања против радикализације и екстремизма.

"Министар /иностраних послова Себастијан/ Курц већ годинама упућује на овај проблем и стога је тему 'Борба против радикализације' одабрао за једно од три тежишта аустријског предсједавања ОЕСС-ом", наводи се у саопштењу из аустирјског министарства за Н1 поводом изјаве Курца да се "у Сарајеву или Приштини, на примјер, женама плаћа да потпуно покривене излазе на улицу, како би промијениле слику у граду".

Нагласивши да већ дуже времена посматрају повећану појаву потпуног покривања жена, из аустријског министарства наводе да је министар Себастијан Курц 22. августа, у тексту под насловом "Коме припада Балкан?" за дневни листа "Ханделсблат" нагласио нужност убрзаног процеса приближавања држава западног Балкана ЕУ.

"Јасна европска перспектива за овај регион је спољнополитички приоритет Аустрије. Процес привлачења ЕУ већ се у прошлости показао као најбољи мотор за реформе у овом региону и заиста је одлучујуће допринио дугорочној стабилизацији, сигурности и просперитету. Због тога је тако важно, да на снази остане конкретна и опипљива ЕУ перспектива", навели су министарства иностраних послова Аустрије.

Усљед других изазова, додаје се у саопштењу, ЕУ посљедњих година није поклонила довољно пажње Западном Балкану, што је довело до дјелимичног посустајања у реформским настојањима и до поновних тензија између појединих земаља.

"Мањкава перспектива за будућност, прије свега за младе људе, учинили су регион слабим на спрам радикалних тенденција. Растући екстремизам и радикализација са религијским мотивима не заустављају се ни пред Западним Балканом", наводи се у саопштењу.

Извор: СРНА