latinica  ћирилица
23/08/2017 |  16:09 ⇒ 17:59 | Аутор: РТРС

Бијељина- Млади његују волонтерски рад (ВИДЕО)

На територији града Бијељина функционише више од 80 невладиних организација, од чега је у регистру омладинских организација пријављено 17 удружења, која се искључиво баве омладинским волонтеризмом.
Бијељина: Волонтери - Фото: РТРС
Бијељина: ВолонтериФото: РТРС

Посљедњих година неколико удружења престало је с радом, али и даље постоје свијетли примјери омладинских организација које своје волонтерске задатке извршавају с великим успјехом.

Локални волонтерски сервис у Бијељини окупља око стотину младих који су увијек спремни да се одазову за разне активности током године. Координатор сервиса Младен Ђурић који се већ неколико година бави волонтеризмом каже да тренутна ситуација у Бијељини није идеална и да заједно са колегама ради на промоцији омладинског активизма.

- То је социјализација, укљученост, интеграција и слично, гдје се трудимо да увежемо велики број младих из различитих социјалних, економских, друштвених, вјерских припадности, гдје они заједно раде на интеграцији и социјализацији, а самим тим раде на смањењу предрасуда и стереотипа код младих - каже Ђурић.

Да је ситуација у омладинском сектору нешто лошија, говори и податак да је неколико удружења престало с радом, као нпр. Омладински савјет који је окупљао десетак организација. Ипак, има и свијетлих примјера, јер се појављују нови млади људи и удружења која ће се борити за бољи положај младих.

- Социјализација младих, њихово повезивање и мобилност, учешће младих у доношењу битних одлука и изради стратешких аката које доноси општина и градска управа, а које се тичу питања младих су ствари на којима ћемо ми радити - истакао је Ђорђе Мирковић, предсједник омладинске организације "Сенат младих Омоте" Бијељина.

Град Бијељина тренутно има потписане уговоре за финансијску подршку 40 пројеката са износом од 1.500 до 4.000 марака. Свјесни су да то нису велики износи, али разлози нешто слабијег омладинског активизма у Бијељини, представници градске управе виде у смјени генерација.

Шеф одсјека у Одјељењу за друштвене дјелатности града Љубица Млађеновић каже да је за очекивати да се млади када заврше факултет и наврше 25 година живота посвећују неким другим активностима, те да полако занемарују омладински интерес.

Омладински волонтеризам младом човјеку, иако не доноси зараду, отвара нове видике и пружа нова искуства. Сами активисти сматрају да ће им то помоћи да оснаже себе за све изазове који их у животу очекују.