latinica  ћирилица
23/08/2017 |  17:36 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Мање првака смањује фонд часова наставног кадра

Предсједник Актива директора основних школа приједорске регије Стевица Џогазовић рекао је да је ове школске године уписано 105 првачића мање него прошле године и да ће се то одразити на фонд часова наставног кадра у основним школама на овом подручју.
Школа - Фото: РТРС
ШколаФото: РТРС

"Што се тиче подручја нашег Актива, који има 17 основних школа, суочени смо са проблемом радника код којих је дјелимично смањен број часова. Нажалост, имамо и колега који су потпуно остали без часова, то јест, постали су технолошки вишак", навео је Џогазовић.

Он је додао да је у оквиру приједорске регије, рјешење за оне који немају довољан фонд часова, рад у другим школама и да ће се тако радити ове школске године.

Џогазовић је навео да, самим тим, приједорске основне школе нису расписивале конкурс за пријем нових радника, као и да се излази у сусрет колегама из других дијелова Српске.

"Са осталим расположивим часовима и радним мјестима упознали смо и све друге активе на нивоу Републике Српске у жељи да помогнемо и тим људима који имају потребу да заснују радни однос на подручју наше регије", додао је Џогазовић, наводећи примјер да ће радни однос бити обезбијеђен једној колегиници са подручја Котор Вароши.

Ови проблеми нису мимоишли ни средње школе, па предсједник Актива директора средњих школа приједорске регије Валентина Совиљ истиче да има случајева да колеге из Градишке долазе у Приједор да би обезбиједиле довољан фонд часова.

"У питању је сада и квалитет наставе када неко предаје у четири школе да би попунио фонд часова и велики проблем је организовати распоред предавања у таквим случајевима", истакла је Совиљева.

Због мањег броја првачића ове године на подручју приједорске регије угашена је подручна школа у селу Трамошња код Оштре Луке, гдје двије године није уписан ниједан првачић.

Ријеч је о подручном одјељењу Основне школе "Јосиф Панчић" из Доње Козице, а у којој је због једног или два ђака учитељица долазила из Бањалуке, која је од села удаљена 50 километара.

Извор: Срна