latinica  ћирилица
23/08/2017 |  18:56 ⇒ 19:24 | Аутор: РТРС

Требиње: Помоћ дјеци из подручних одјељења из Фонда солидарности

На основу одлуке градоначелника Требиња Луке Петровића, до краја ове и у пет мјесеци наредне године око 130 ученика подручних одјељења требињских основних школа у Ластви, Петровом Пољу, Љубомиру и Дражин Долу добијаће мјесечну новчану помоћ из средстава градског Фонда солидарности.
Мирко Ћурић - Фото: СРНА
Мирко ЋурићФото: СРНА

Замјеник градоначелника Требиња Мирко Ћурић појаснио је да је основни критеријум за додјелу помоћи да ученик похађа подручну школу и да је један или оба родитеља незапослено, при чему је износ мјесечне помоћи у случају да је један од родитеља дјетета незапослен 75 КМ, а ако су оба родитеља незапослена 125 КМ.

"Оно што је градску управу подстакло на овакав потез јесте податак да све више дјеце из приградских и руралних подручја жели да похађа школу у градским школама. Села и приградска насеља нам тако постају пуста, што повлачи укидање подручних одјељења и губитак посла за наше просвјетне раднике", рекао је Ћурић.

Он је навео да је у разговору са представницима мјесних заједница и грађанима закључено да су родитељима финансије основни проблем и да им се на овакав начин може олакшати школовање дјеце.

Ћурић је додао да ће средства бити исплаћивана путем градског Фонда солидарности, што је, како је навео, веома битно јер људи који уплаћују средства у Фонд желе да знају у које сврхе се тај новац користи.

"Ово је нешто што треба Требињу, сматрам да овакви потези треба да буду примјер и осталим градовима и општинама да ураде нешто слично", додао је Ћурић.

Рок за подношење докумената за добијање мјесечне новчане помоћи за ученике подручних одјељења основних школа на протокол града Требиња је 30. септембар, а потребни су извод из матичне књиге рођених, пријава пребивалишта за дијете и родитеље, потврда са Завода за запошљавање о незапослености једног или оба родитеља, кућна листа и потврда из школе о похађању наставе у подручним одјељењима.

Извор: Срна