latinica  ћирилица
23/08/2017 |  19:18 ⇒ 21:12 | Аутор: РТРС

Котор Варош- Директор признао страначко запошљавање (ВИДЕО)

Страначка запошљавања постала су пракса на коју је мало које јавно предузеће имуно. Јавна је тајна да је за одређено радно мјесто, осим предвиђених услова, потребна и партијска књижица.
Комунално предузеће - Котор Варош - Фото: РТРС
Комунално предузеће - Котор ВарошФото: РТРС

Али има и оних предузећа у којима директор не крије да су радници које је примио у радни однос, чланови политичке партије. Примјер је и комунално предузеће из Котор Вароша.

Невенко Петровић, грађевински инжењер, добио је отказ у комуналном предузећу "Бобас" из Котор Вароша. У образложењу је било наведено да је технолошки вишак.

Када је почетком године дошао нови директор, осим Петровића, отпустио је још осам радника. Тврди да су били вишак. Након одређеног времена седам их је позвано да се врате на радно мјесто. Двоје их је прихватило, док су остали понуду одбили, јер је требало да буду распоређени на мјесто неквалификованих радника. Петровић и још један његов колега нису позивани.

Слободан Јурић који је на мјесто директора дошао као кадар СДС-а, тврди да је његов претходник док је у Котор Варошу на власти био СНСД, запошљавао чланове те странке и да су радници који су добили отказ дошли по партијској линији. Бивши директор Горан Кушљић то демантује и наводи примјер управо Невенка Паеровића кога је запослио.

Невенко Петровић тврди да није члан ниједне странке, те каже да је симпатизер СДС-а.

Да ли је Петровићев гријех био то што је симаптизер, а не члан странке? Директор понавља да је отказ добио јер је технолошки вишак. Ипак, признаје да је запослио неколико нових радника. Да ли су чланови неке политичке партије?

- Они су чланови СДС-а. Па, нормално да ћу своје запошљавати - каже Јурић.

Јурић се хвали позитивним пословањем предузећа у првих шест мјесеци ове године и подсјећа да је претходно руководство имало велике губитке.

Бивши директор то коментарише:"Они су сада повећали комуналне услуге, па тако позитивно послују..."

Кушљић сматра да су неки чланови Надзорног одбора овог предузећа у сукобу интереса. Наводи примјер Недељка Гламочака који је члан, а истовремено је и потпредсједник СДС-а и посланик у НСРС. Гламочак то демантује и каже да би то требало да испита надлежна комисија.