latinica  ћирилица
27/08/2017 |  11:04 ⇒ 13:10 | Аутор: РТРС

Упознајте дјевојку за коју Харвард вјерује да је нови Ајнштајн

Само посебни имају ту срећу да буду упоређени са Стивеном Хокингом или Албертом Ајнштајном. Међу таквим ријетким особама нашла се Сабрина Гонзалес Пастерски.

Двадесеттрогодишња дјевојка је до сада постигла више него што већина жели током цијелог свог живота. Када је имала свега 14 година, конструисала је сопствени авион са једним мотором – сама.

Затим је прелетјела језеро Мичиген и тиме постала најмађа особа која је икада управљала својим авионом.

Цио подухват трајао је двије године, а она је своје искуство подијелила на Јутјубу.

Дипломирала је на Академији за науку и математику у Илиноису 2010. године и уписала се на престижни Институт за технологију у Масачусетсу.

Првобитно је чекала да буде примљена, али када су професори Ален Хагерти и Ерл Мурман видјели њен видео нису имали сумње.

"Остали смо запањени када смо одгледали снимак. Њен потенцијал је изван свих граница", истиче Хагерти.

Након три године на Институту она је већ постигла највише оцјене. Тренутно ради на докторату на Харварду. Њена заинтересованост за авионе преусмјерена је на физику. Ријешена је да испита црне рупе и како гравитација утиче на простор и вријеме, због чега је многи повезују са Хокингом и Ајнштајном, пише Индy100.

Нарочито жели да се посвети проучавању квантне гравитације, гдје ће покушати да објасни феномен гравитације у контексту квантне механике. Ако се њено истраживање покаже успјешним, открића у тој области знатно би промијенила начин на који разумијемо свемир.

"Будите оптимисти у својим жељама. Док смо мали, говоримо много ствари које бисмо желели када одрастемо. Сматрам да је јако битно не изгубити те снове из вида", рекла је у једном интервјуу.

Пастерски је привукла и пажњу највећих умова НАСА-е. Такође, оснивач Амазона Џеф Безос јој је обећао посао кад год буде спремна и вољна.

Сав свој рад ова дјевојка објављује на сајту Physics Girl.

Извор: Б92