latinica  ћирилица
28/08/2017 |  08:50 ⇒ 09:04 | Аутор: РТРС

Код Лошиња виђена два велика кита

Институт за истраживање и заштиту мора Плави свијет наводи да су у Јадранско море, код Лошиња, допливала два велика кита Balaenoptera physalus.
Код Лошиња виђена два велика кита (фото:Institut Plavi svijet) -
Код Лошиња виђена два велика кита (фото:Institut Plavi svijet)

Истраживачи су имали прилику да са китовима проведу нешто више од два сата. Ријеч је о два одрасла кита, величине од 17 до 18 метара.

Ове животиње су просјечном брзином од 3 до 4 чвора путовале према југу, а на површини су се појављивали сваких 10-15 минута, с тим што су у просјеку уз површину били свега минуту прије сљедећег зарона.

Велики кит друга је по величини животиња на Земљи. Океански примјерци могу бити дуги и до 27 метара, али њихова просјечна величина у Средоземном мору је мања, углавном око 20 до 23 метра.

Животиње су углавном сиво-смеђе с горње стране тијела, те свијетле до бијеле по трбуху и доњем дијелу тијела. Према доступним подацима, велики китови могу доживјети и преко 100 година.

Средоземни велики китови су угрожена врста, углавном због људске активности. Процјењује се да их има само неколико хиљада и да се њихов број смањује.

Судари с великим бродовима је један од главних узрока смртности великих китова у Средоземном мору, а један од китова који је допливао до Лошиња, како наводе из Плавог свијета, на тијелу има ожиљке који говоре да је преживио слично искуство.

Иако се Јадранском мору не појављују често, велики кит повремено посјети ове воде, углавном крајем прољећа и љети.

Познаваоци напомињу да су китови мирољубиви и за људе потпуно безопасни.

Извор: Индекс