latinica  ћирилица
31/08/2017 |  12:28 | Аутор: РТРС

Пет разлога зашто треба јести јаја

Јаја су савршена намирница из природе, јер су богата храњивим материјама.

Било би добро свакодневно их уврстити у своју исхрану, посебно ако имате прилику да набавите домаћа.

Пет разлога зашто их је добро јести:

1. Препуна су храњивих материја

Једно велико јаје има око 70 калорија и различите количине 13 важних храњивих материја, као што су витамин Д, гвожђе, цинк. Садржи и два антиоксиданса - лутеин и зеаксантин који штите очи и смањују шансу за настанак очних болести.

У жуманцету се налази и колин, састојак који помаже јетри да боље ради. Такође, јаје садржи и око шест грама висококвалитетних протеина.

2. Најјефтинији извор беланчевина

Јаја су најјефтинији извор квалитетних бјеланчевина. Такође, врло су свестрана јер их је могуће припремати на јако пуно начина - самостално или као дио многих финих јела, десерта.

3. Важан су део квалитетне исхране

Више до 40 година истраживања резултирало је теоријом како већина људи може уживати у конзумацији јаја без страха од холестерола и срчаних болести.

Новија истраживања су показала како свакодневно конзумирање јаја, прецизније жуманаца, може смањити лош холестерол у тијелу и повећати ниво доброг. На примјер, једно јаје на дан смањује ризик од можданог удара за 12 одсто.

4. Помажу у губљењу вишка килограма

Висококвалитетни протеини у јајима заслужни су за пуно дужи осећај ситости. То и те како може бити од користи уколико желите да изгубите вишак килограма јер ћете јести мање. Студије показују да уколико за доручак једете јаја, умањујете осећај глади и доприносите мањем уносу калорија током ручка, и уопште у току дана.

Истраживачи су чак упоређивали јаја са пецивом - изазов у којем је једна група људи јела јаја за доручак, а друга једнаку количину калорија, али у облику пецива. Они који су јели јаја изгубили су 65 одсто више тежине од друге групе и смањио им се обим масних наслага на стомаку.

5. Обнављају мишиће

Јаја су одличан избор људима који вјежбају јер им могу помоћи у опоравку мишића након физичке активности на тај начин што ће осигурати тијелу есенцијалне аминокиселине које су важне за изградњу мишићне масе.

Потребно је појести око 20 до 30 грама протеина по сваком оброку, посебно након вјежбања.

Извор: Б92, Агенције