latinica  ћирилица
31/08/2017 |  19:55 | Аутор: РТРС

Шта нокти откривају о вашем здрављу?

Од неравнина до листања, ево шта о вама открива стање ноктију и како да га поправите.
Нокти и здравље (Фото: Thinkstock) -
Нокти и здравље (Фото: Thinkstock)

Као и кожа, и нокти говоре много о нашем општем здравственом стању. Зато не би било лоше да мало обратите пажњу, то је важније него да их налакирате по "посљедњој моди".

Од боје преко облика, до чврстине и текстуре - све је важно, а ево и шта значе поједине промјене које можда уочавате на ноктима.

Љекар и нутриционисткиња, др Фиона Так из Аустралије за "Дејли мејл" је објаснила зашто се јављају најчешћи проблеми и како могу да се ријеше "у кућној радиности".

Прво и најважније, о здрављу нам више откривају нокти на рукама:

- Нокти на ногама чешће су изложени притиску због обуће, а чешће се дешава и да их повредимо кад, рецимо ударимо у нешто, ако не гледамо куда идемо. Зато њихов изглед није увијек поуздан извор информација - каже др Так.

Али, зато нокте на рукама вриједи "проучити" с времена на вријеме.

- Крти нокти који се лако ломе обично указују да вам у исхрани недостају масне киселине, протеини, витамин А, гвожђе и калцијум - каже др Так.

Бијеле мрље или линије на површини нокта често указују на неодстатак цинка или витамина Б6.

Пушачи често имају пребојене нокте, али ако су вам нокти блиједи, то такође указује на неправилну исхрану.

- Врло блиједи нокти могу да указују на мањак гвожђа или протеина, али и на поремећаје у раду бубрега и јетре - објашњава др Так.

Ако су вам нокти изузетно суви или се листају, врло је вјероватно да вам у исхрани недостају протеини животињског поријекла.

- Суви нокти који споро расту указују и на мањак витамина А или гвожђа - каже она.

Такође, требало би да обратите пажњу и да то да ли имате бразде на површини нокта.

- Хоризонталне бразде готово увијек су изазване неком повредом, рецимо, превише грубим потискивањем заноктица, али ако су бразде вертикалне, то може указивати на одређене проблеме у раду дигестивних органа, који за посљедицу имају недовољну апсорпцију хранљивих материја - каже др Так.

Шта би требало да једете за лијепе, здраве и јаке нокте?

- Најважиније је да уносите довољно квалитетних протеина. Органски гајена пилетина, јаја, посно црвено месо, риба, сирови орашасти плодови и сјеменке допринијеће здрављу ваше коже, ноктију и косе - савјетује др Так.

Осим тога, важно је да једете намирнице богате силицијумом, као што су краставац, јечам, зоб, корјенасто поврће, тамнозелено лиснато поврће, а добар избор су и плава риба и авокадо, који су богати здравим мастима.

Извор: Мондо