latinica  ћирилица
31/08/2017 |  21:46 ⇒ 21:57 | Аутор: РТРС

Зашто осјећамо мучнину током путовања?

Због чега неки људи осјећају мучнину током путовања аутомобилом, аутобусом или возом, док остали читају књигу или сурфују интернетом - и притом се добро осјећају?
Мучнина током вожње (Фото: Dreamstime) -
Мучнина током вожње (Фото: Dreamstime)

Од такозване "путне болести" болују милиони људи. То, међутим, није стварна болест, већ је ријеч о својеврсном "кратком споју" до кога долази у мозгу, објашњава њемачки љекар Томас Јелинек из берлинског Центра за путовања и тропску медицину.

А до "кратког споја" долази када мозак прими противрјечну поруку о кретању и положају тијела у простору, што га збуњује па то резултира мучнином и повраћањем.

Информације стижу из ока, односно из центра за равнотежу у унутрашњем уху.

За интерпретацију свих сензорних сигнала које мозгу шаље тијело одговоран је таламус. Кад се крећемо, мишићи су у покрету, очи имају преглед удаљености, а унутрашње ухо одржава равнотежу. Управо то унутрашње ухо, кога смо најмање свјесни, је веома важно.

Наиме, сићушне цјевчице унутрашњег уха испуњене течношћу говоре нам куда се крећемо. Ако смо окренути наопачке, то одмах знамо. Ако ходамо брзо - и то знамо, јер се течност у уху понаша према законима физике. Таламус све те информације врло једноставно преноси у мозак.

Али, док се возимо аутомобилом или бродом, таламус је збуњен. Мишићи нису у покрету, а очи виде да се крећемо - и то брзо. Течност у унутрашњем уху се тада узнемири. Долази до "побрканих сигнала" који упућују на то да нешто није у реду. То збуњује мозак, који стимулише производњу хормона стреса.

Мозак реагује слањем сигнала мучнине, која се често претвори у повраћање. Мучнина за вријеме вожње чешћа је код дјеце, јер мозак није још у потпуности развијен за разлику од мозга одрасле особе који већ "има искуства" и боље процесуира поруке.

На срећу, болест путовања престаје чим изађемо из превозног средства.

Против ње се можемо борити тако што ћемо, током вожње, гледати кроз прозор ка релативно удаљеним објектима и фокусирати се на неку стабилну тачку на хоризонту.

А они који не желе да ризикују, прије путовања могу да узму таблету против мучнине.

Извор: Б92