latinica  ћирилица
01/09/2017 |  14:48 | Аутор: РТРС

Козарска Дубица: Епидемија мишје грознице и даље на снази

У Козарској Дубици и даље је на снази епидемија мишје грознице, од које је од краја марта, када је забиљежен први случај тог обољења, до данас обољело 16 Дубичана.
"Мишја грозница" - Фото: илустрација
"Мишја грозница"Фото: илустрација

Епидемиолог у Дому здравља у Козарској Дубици доктор Борка Кнежевић изјавила је да је посљедњи случај обољења потврђен прије 10 дана, а да ће епидемија мишје грознице бити укинута када прође мјесец дана без новообољелих пацијената.

На подручју општине Козарска Дубица, осим прољећне, спроведена је и ванредна дератизација подручја из којих су регистровани обољели пацијенти.

Грађани и даље треба да се чувају тако што ће добро прати воће и поврће које расте при земљи, а у пословима у шуми или са земљом, заштитити се рукавицама.
Узрочник мишје грознице су вируси које преносе глодари - шумски, пољски миш, те пацови. Они инфекцију шире својим излучевинама, по површини, по тлу, а до заразе људи долази приликом чишћења просторија у којима су боравили заражени глодари, те преко контаминиране хране и воде.

Знаци болести су нагло повишена температура и до 40 степени, дрхтавица, грозница, сухоћа уста, болови у грлу, мишићима, болови у стомаку, повраћање, црвенило очију и коже, као и тачкаста крварења по кожи и крварења на нос.

Извор: СРНА